Doğru Fırın Bakımı ve Takibi Nasıl Yapılır?
Fırınınız atölyenizdeki en önemli ekipmanınız ve en büyük yatırımınızdır. Doğru fırın bakımı, küçük noktalara dikkat ederseniz, arızada kaybedeceğiniz zamandan ve bakım masraflarından tasarruf etmenizi sağlayan kolay bir iştir.
Birkaç adımı izleyerek elektrikli seramik fırınınıza ve fırın elemanlarınızın ömrüne uzun yıllar ekleyebilirsiniz.
HERHANGİ BİR BAKIMDAN ÖNCE FIRININ GÜCÜNÜ MUTLAKA KESİN!
FIRININIZI TEMİZLEYİN
Fırınınızın içini kontrol edin, sıra dışı bir şey olup olmadığına bakın. Tuğlaları, ısı elemanı kanallarını görsel olarak inceleyin. Gerekiyorsa, fırınınızı elektrikli süpürge ile temizlemek, tozun ürünlerin üzerine düşmesini ve ısı elemanlarının erken yıpranmasını engellemeye yardımcı olacaktır. Kendinizi oluşacak tozu solumaktan korumak için elektrikli süpürgenizde bir HEPA filtresi olmasına dikkat edin. Fırın içindeki tuğlaları ve ısı elemanı kanallarını süpürürken yumuşak bir fırça eki kullandığınızdan emin olun.
Fırın raflardaki, raf ayaklarındaki, fırın tabanındaki veya yan duvarlardaki sır lekelerini çıkarın. Aksi takdirde, pişirim sırasında sır yeniden eriyecek ve ısıtıcı eleman kanallarına girerek ısıtıcı elemanların ömrünün kısalmasına neden olacak şekilde yayılacaktır.
FIRIN RAFLARINIZI KONTROL EDİN
Gerekirse rafları temizleyin ve raflarınızda küçük de olsa gözle görülür hasar belirtileri, çatlak olup olmadığını kontrol edin. Bu, pişirimin ortasında raf kırılmasından kaynaklanacak olası hayal kırıklığını önleyebilir. Tabandaki veya raflardaki pürüzlü noktaları zımparalayın ve fırın plakalarınızı fırın koruyucu ile kaplı olduğundan emin olun. Her pişirme sonrasında fırın plaka koruyucusunu yenilemek gerekli değildir, ancak düzgün kaplama olduğundan emin olmalısınız.
Üstten yüklemeli fırınınız varsa kapağında ürünlerinizin üzerine düşebilecek gevşek parça olmadığından emin olun.
FIRIN İÇİ TUĞLALARININ DURUMUNU TAKİP EDİN
Her pişirim sırasında fırın içindeki elemanlar genişler ve daralır. Yıllar geçtikçe tüm bu genişleme ve daralmadan dolayı fırın içinde, tuğla yüzeylerde çatlaklar oluşabilir. Çoğu çatlak yapısal bir problem oluşturmaz ve pişiriminizi etkilemez. Ancak bazen tamir harcı ile tamir edilebilecek bir problem haline gelebilir. Fırınınızdaki çatlak yapısal bir sorun yaratıyorsa, fırını aldığınız firmayı veya üreticiyi arama zamanı gelmiştir. Garanti süresi boyunca, çoğu üretici yapısal sorunları kısa sürede ele alacaktır. Garanti dönemindeyseniz, fırın aldığınız firmayı ya da üreticiyi aramadan onarmaya çalışmayın çünkü bu garantinizi geçersiz kılabilir.
ISI ELEMANLARINIZI GÖRSEL OLARAK İNCELEYİN
Tüm ısı elemanlarının belirlenmiş yerlerinde olduğundan emin olun. Isı elemanlarında ve kanallarında cam, sır veya metal parçalar vb. olmadığından emin olun. Tüm gevşek ısı elemanlarını yerine itin. Termokuplı herhangi bir hasar belirtisi açısından inceleyin ve gerekirse hemen değiştirin.
Isı elemanlarının paslı, şişkin, incelmiş veya kalınlaşmış alanları varsa, aşınma olduğu anlamına gelir. Isı elemanları sonsuza kadar dayanmaz, bu nedenle fırınınızın ömrü boyunca bir noktada bu telleri değiştirmeniz gerekeceğini bilin. Isı elemanlarının aşınması, yaptığınız pişirim sayısına ve fırının bulunduğu ortama veya iklime bağlıdır. Tıpkı bir arabadaki lastiklerde yaptığınız kilometrenin aşınmaya eşit olması gibi, bir fırında pişirim yaptığınız saat aşınmaya eşittir. Ne kadar çok pişirim yaparsanız, ısı elemanlarınızı da o kadar yıpratacaksınız. Her üreticinin, doğru fırın tasarımı için ısı elemanlarını boyutlandırmaya büyük özen gösterdiğini unutmayın. Elemanlarınızı değiştirmeyi gerekli görürseniz, fırınınız için uygun tel boyutunu belirlemek için üreticiyle konuştuğunuzdan emin olun.
ELEKTRİK KONTROLÜ YAPIN
Güç kablosunu ve varsa prizi ve fişi herhangi bir renk bozulması veya ısı belirtisi açısından düzenli olarak inceleyin. Prizdeki ve fişteki tüm bağlantıların doğru olduğundan emin olun. Korozyon veya renk bozulması meydana gelirse, fişin ve prizin değiştirilmesi gerekebilir. Sıcak olmadığından emin olmak için fişe ve prize düzenli olarak dokunun. Sıcak hissederseniz, gevşek bağlantıları ve korozyonu kontrol edin. Sorun çözülene kadar pişirim yapmayın. Kablo setini veya prizi değiştirmek gerekli olabilir. Bir elektrik problemi meydana gelirse ve fiş tertibatının herhangi bir parçasının değiştirilmesi gerekirse, zaman kaybetmeden bu konuda yetkin birisi ile görüşün.
FIRIN ÇEVRESİNİ TEMİZ TUTUN
Fırını çevreleyen alanın gerçekten temiz olduğundan emin olun. Elektrikli seramik fırını güçlü bir ekipmandır ve yanabilecek veya tutuşabilecek herşey fırından uzakta tutulmalıdır. Buna kağıt, karton, yakıt, tuvalet kağıdı, ambalaj malzemeleri, plastikler, giysiler vb. dahildir ancak bunlarla sınırlı değildir.
KAYNAKÇA
https://www.soulceramics.com/pages/taking-care-of-your-kiln-proper-maintenance
https://kilnfrog.com/pages/care-and-maintenance
Diğer Blog Yazıları
Son yıllarda küresel ısınma, su kaynaklarının azalması, salgın hastalıklar ve orman yangınları ile birlikte birçoğumuz gezegenimizin ne kadar kırılgan olduğunun farkına vardık.
Daha fazlasını gör
Plaka koruyucu, fırın plakalarınızı sır akması, damlaması, çamur erimesi gibi kazalardan korur ve atölyenizin en önemli parçası olan fırınınızı ve fırın plakalarınızı uzun yıllar sorunsuz kullanmanıza yardımcı olur.
Daha fazlasını gör
Bazen sır pişiriminde istediğiniz sonucu elde edemezsiniz; rengi çok soluk olabilir, istenen etki oluşmamıştır ya da sır hatası olabilir. Bu durumda seramikleri iki, hatta daha fazla sırlamak mümkündür.
Daha fazlasını gör
Kristal sırlar, sır yüzeyinde görünür ve belirgin kristal büyümesi görülen özel sırlardır.
Daha fazlasını gör
Döküm yöntemi, seramikçilere diğer şekillendirme yöntemlerinden daha fazla problem çıkaran bir yöntemdir.
Daha fazlasını gör