loader
Hangi Çamur Sofra Eşyasına Daha Uygun?

Hangi Çamur Sofra Eşyasına Daha Uygun?

Düşük derece seramik mi? Stoneware mi? Porselen mi?

Seramiğin çok çeşitli kullanım alanlarının başında sofra eşyası geliyor. Sofra eşyası sadece soframızı güzelleştirmekle kalmıyor, görüntüsüyle yemekten aldığınız keyfi de etkiliyor. Her gün çevremizde birbirinden güzel seramik kahve fincanları, stoneware tabaklar, porselen kaseler görüyoruz.

Acaba hangi çamur yeme-içme kaplarına daha uygun? Avantajları ve dezavantajları neler?

DÜŞÜK DERECE SERAMIK ÇAMURLARI
Daha ekonomik olmalarına karşın düşük derece seramik çamurları, stoneware ve porselen çamurlarına göre daha geçirgen bir yapıya sahiptirler. Her yerini sırlasanız bile, fırın plakası ya da mesnet gibi taşıyıcılara temas eden kısımları sırsız olacağından, o kısımdan emdikleri su zaman içinde onları kırılgan hale getirir, daha kolay çıtlama yapar, çatlar ve kırılabilirler. Suyun içinde bırakılmaması gerekir. El dekorlu seramik ürünler, çoğunlukla düşük derece seramik çamurları ile yapılmışlardır. Dolayısıyla dekoratif ürünler için daha uygundurlar.

Termal şoka dayanıklı olduğu için özellikle düşük derece kırmızı seramik çamuru, güveç gibi doğrudan ateşe koymanız gereken yeme-içme kapları için idealdir. 

Düşük derece seramik çamuruyla yapılan sofra eşyaları diğerlerine oranla biraz daha kalın olmalarına karşın, hisleri sıcak ve mütevazidir. 

STONEWARE ÇAMURLARI
Stoneware çamurları ile yapılan ürünler çok dayanıklı ve günlük kullanıma uygundurlar. Çıtlama yapmazlar, çoğunlukla mikrodalga, bulaşık makinesi, fırın ve derin dondurucularda kullanılabilirler.
 
Çok güçlü olmalarına rağmen, bu ürünler ani ısı değişimlerine, termal şoka dayanıklı değildirler. Buzdolabından alıp doğrudan fırına yerleştirdiğinizde çatlayabilirler. 

Rustik, güçlü görünümleriyle günümüzde her gün daha çok sofrada tercih edilmektedirler.

PORSELEN ÇAMURLARI
Yüksek derecede pişirimi yapılması gerektiğinden, porselen çamurları çok sağlam ve su geçirimsizdirler. Porselen çamurları çok ince ve detaylı şekillendirilebilir ve ışık geçirgen bir yapıya kavuşurlar. En şaşırtıcı özelliklerinden biri de sağlamlığıdır. Bu pürüzsüz, narin çamur pişirildiği anda inceliğine oranla son derece sağlam bir ürün haline gelir. Bütün bu özellikleri nedeniyle sofra eşyası yapımında çoklukla tercih edilmektedir ve bu üç tip çamur arasındaki en pahalı çamur grubudur.

Üreticisi tarafından aksi belirtilmediği sürece, porselen sofra eşyaları mikrodalga, bulaşık makinesi, fırın ve derin dondurucuda kullanıma uygundur. 

Porselen sofra eşyalarının lüks, seçkin bir görüntüsü olduğundan formal sofra düzeninin değişmez seçimidir.

Diğer Blog Yazıları