Seramik Atölyesi Kurulumu
Bir seramik atölyesi kurmak istiyorsanız...
Bir seramikçinin en keyifli anlarından biri çalışıp üretebileceği, tasarım yapabileceği kendi atölyesini kurmaktır. Ancak bu aynı zamanda, verilmesi gereken pek çok karar olduğundan, oldukça zor bir süreçtir.
Her şeyden önce mekana karar vermek gerekir. Muhtemelen en zor kısmı da budur. Düşünülen mekan evinize ne kadar yakın? İyi bir havalandırması var mı? Toz, pişirim sırasında çıkabilecek gazlar ve ısı sağlığınız için zararlı olabilir. Bu nedenle atölyenizin iyi havalanması çok önemlidir. Mekan içinde hareket etmek kolay mı? Atölye içinde basamaklar, engeller olmaması tercih edilir.
Mekanda bakmanız gereken ilk iki konu, elektrik ve su altyapısıdır. Atölyenizde mutlaka su bağlantısı ve fırınınız, diğer ekipmanlarınız ve aydınlatma için yeterli elektrik altyapısı olmalıdır. Atölyenize karar vermeden ya da fırınınızı almadan önce elektrik altyapısını mutlaka kontrol etmelisiniz.
HANGİ EKİPMANLARA İHTİYACINIZ VAR?
İlk olarak mekanı ve imkanlarınızı değerlendirmeniz gerekir. Ne çeşit ve hangi büyüklükte ekipmanlara ihtiyacınız var? Bütçeniz ne kadar? Tornayla mı çalışmak istiyorsunuz yoksa serbest şekillendirmeyi mi seviyorsunuz? Eğer serbest şekillendirme tercih ediyorsanız, çömlekçi tornası almayı erteleyebilirsiniz. Plaka ile çalışmak istiyorsunuz ama elde plaka açmak zor mu geliyor? Bu durumda plaka açma makinesi sizin için doğru bir yatırım olabilir. Kullandığınız çamuru hazır paketlenmiş mi alıyorsunuz, kendi çamurunuzu yapmayı mı tercih ediyorsunuz? Eğer kendi çamurunuzu yapacaksanız, çamur hazırlama ekipmanlarına ihtiyacınız olacaktır. Paketlenmiş çamur kullandığınız durumda bile, yüksek miktarda çamuru geri dönüştürmeniz gerekiyorsa, bir vakum pres yükünüzü azaltıp üretim sürecinizi çok hızlandırabilir.
Bunlara ek olarak, el aletleri gerekecektir. Temel olarak ihtiyacınız olan el aletleri: modelleme aletleri, süngerler, ahşap ve plastik sistre, çamur kesme teli, bıçak, cetvel, kumpas, turnet, sırlama için fırçalar ya da -daldırarak sırlayacaksanız- sırlama maşası olacaktır. Bunların dışında çeşitli boyda havlu, önlük ve tartı unutulmamalıdır. Bu aletler başlangıç için yeterli olacaktır, zamanla çalışma şeklinize ve ürünlerinize bağlı olarak farklı aletler edinebilirsiniz.
ATÖLYE ALANINI NASIL PLANLAYACAKSINIZ?
Mekanı planlamak için bazı belirleyici faktörleri dikkate almak gerekir. Çalışma alanları, fonksiyonlarına göre belirlenmelidir: Geniş bir çalışma tezgahı olan elle şekillendirme alanı, sırlama alanı, çömlekçi tornası için bir bölüm, çevresinde boşluğuyla fırınınızı koyacağınız kısım, kurutma alanı, lavabo ve çamur depolama alanı, vb.
Seramik atölyesi planlaması, çamurun ürüne dönüştüğü süreçteki akış dikkate alınarak yapılmalıdır. Örneğin, çamur depolama alanı kapıya yakın olmalı, torna ya da elle şekillendirme alanı kurutma bölümünün hemen yakınında olmalıdır. Bisküvi pişirimi öncesi, kurutma sürecinin tümünde ürettikleriniz çok kırılgan olacağından çok uzağa taşımanız gerekmemelidir.
Çömlekçi tornası ile çalışırken etrafa çamur sıçrayabileceği için, diğer ekipmanlardan biraz uzağa yerleştirilmelidir. Çamur depolama alanı ve sırların bulunduğu alan doğrudan gün ışığı almamalı ve suya yakın olmalıdır. Su tesisatınızı ve çevreyi korumak için, alet ve ekipmanlarınızı temizlediğiniz lavaboyu, çamur ve atıkları biriktirecek şekilde tasarlamalısınız. Mümkünse bir dekantasyon edinmelisiniz.
Ürün tamamlandıktan sonra, kuruması için ya da sırlanması için bir raf sistemi oluşturulmalıdır.
Ayrıca sır ve çamur toz halinde sağlık için zararlı olduğundan atölyenin sık sık temizlenmesi gerekir bu nedenle, zeminin kolay temizlenir bir malzemeyle kaplanmış olması önerilir.
Sırlama alanı ve fırın mutlaka çok iyi havalandırılmalıdır. Sırlamayı daldırma usulü ya da fırça ile uyguluyorsanız, iyi havalanan bir mekan yeterli olacaktır. Ancak pistole ile uygulamak istiyorsanız, mutlaka bir sırlama kabini edinmelisiniz.
Mekanın gün ışığı ile doğal olarak aydınlatılması tercih edilir. Ancak doğal ışık almayan bir mekansa, çok iyi aydınlatma sağlanmalıdır.