loader
Seramik Çamuru Çeşitleri

Seramik Çamuru Çeşitleri

Seramik, stoneware, porselen çamurları ve diğerleri...

Seramik çamuru denince, pek çok çamur tipi akla gelmektedir ve bu farklı çamur tipleri, renkten dokuya kadar çok farklı karakteristik özellikler taşıdıkları gibi çok farklı şekillerde kullanılabilirler.

Çamurlar genel olarak üç gruba ayrılır: seramik, stoneware ve porselen çamurları. Her grup, renk, çalışılabilirlik, pişirme sıcaklığı ve gözeneklilik gibi farklı karakteristik özellikleri temsil eder. 





SERAMİK ÇAMURLARI
Bu üç grup içinde en düşük pişirim sıcaklığına sahip, diğerlerine oranla daha gözenekli ve daha yumuşak olan çamurdur. Kırmızı ya da beyaz olarak bulunabilir. Çalışılabilirliği yüksek çamurlardır: genellikle pişme küçülmeleri az, çarpılmaz ve fazla sarkmaz. Bununla beraber yumuşak bir çamur olduğundan daha dayanıksız ve geçirimlidir. Geçirimsiz hale gelmesi için sırlanması gerekir. 

Kırmızı çamurlar
Renk açısından portakal renginden, koyu kahverengiye kadar değişse de en yaygın olanı kırmızı çamurlardır. Doğada en yaygın olarak bulunan bu çamurların rengi, içeriğindeki demirden kaynaklanır. Çamurun içinde bulunan demir eritken olarak davranır ve çamurun nispeten daha düşük derecelerde olgunlaşmasını sağlar. Bu kadar düşük derecelerde eridikleri için çok nadiren tamamen geçirimsiz hale gelirler. 

Beyaz seramik çamurları
Düşük derece pişirime olan ilgi arttığı için, bu sıcaklık aralığı için yeni alternatifler üretilmiştir. Düşük sıcaklıkta beyaz seramik çamuru fikri, yıllar önce Doğu Asya’dan gelen porselen ürünleri taklit etmeye çalışan Avrupa’daki seramik üreticileri sayesinde olmuştur. Bu çamurlar, kaolin ve bağlama kili karışımının ergime ısısını düşürebilmek için çok miktarda eritken madde içerir. Günümüzde beyaz seramik çamurları hala yarı kil, yarı eritken maddeden oluşur.

STONEWARE ÇAMURLARI
Yaklaşık 1200°C civarında pişirilir. Piştikten sonra geçirimsizdir ve seramik çamurlarından daha sert ve daha dayanıklı bir malzemedir. Çok açık gri, ten rengi, koyu gri ve kahverengi gibi çok farklı renklerde olabilir.  Stoneware çamurlarının porselen çamurlarına çok yakın olduğu düşünülür ama bazı temel farklılıkları vardır. Porselenden daha opaktır, çok daha az ışık geçirir. Sert ve sıkı dokusu nedeniyle sofra eşyaları gibi işlevsel ürünler için uygun bir seçimdir. Stoneware çamurunun pişirim sıcaklığı arttıkça, dayanıklılığı da artar.

PORSELEN ÇAMURLARI
Geleneksel olarak 1260°C üzerinde pişirilen yüksek derece çamurlarındandır. Porselen çamurlarının kimyasal kompozisyonu temel olarak, kil, kaolin (şeffaflığı ile bilinen ana kil), feldspar, silika ve quartz’dır ancak başka malzemeler de eklenebilir. Stoneware çamurlarında olduğu gibi, pişirim sırasında geçirimsiz hale gelir. Yüzeyi, sırlanmadan bile, genellikle çok pürüzsüzdür ve çamurun ince taneciklerden oluşması nedeniyle çok ince detaylar işlenmesine izin verir. Çok dayanıklı ve sert bir malzemedir.

Porseleni diğerlerinden ayıran en önemli özellik yarı saydam olmasıdır. Pişirimden sonra porselen çok beyaz ve yarı saydam hale gelir, ışığı geçirir. Diğer tüm çamurlar opaktır ve ışığı geçirmezler. Sesi de diğer bir ayırıcı özelliğidir. Eğer porselen bir objeye hafifçe vurursanız, net bir çınlama sesi duyarsınız. 

PAPER CLAY
Bunların dışında diğer bir tip çamur, kırmızı ya da beyaz seramik çamuru, stoneware ya da porselen çamuru içine kağıt, karton vb. selüloz lif eklenerek elde edilen paper clay’dir. Lifler, çok güçlü ve çok amaçlı ancak çok hafif bir çamur yaratır. Standart bir çamurla çok ağır olabilecek çok büyük parçalar dahil her boyutta çalışmak için mükemmeldir. Hazır olarak satın alabileceğiniz gibi, kendinizde yapabilirsiniz.

RAKU ÇAMURU
Raku pişiriminde her hangi bir tip çamur kullanılabilirse de, hazır satın alabileceğiniz özel raku çamurunu da kullanmak mümkündür. Raku çamurunun tipik olarak yüksek ısıl şok dayanımı vardır ve çekmesi çok düşüktür. Bunun için seramik, stoneware ya da porselen çamuru içine %30-%50 şamot, kum, vermikulit vb eklenerek raku çamuru elde edilmektedir.


Diğer Blog Yazıları