loader
Seramik Fırını Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Seramik Fırını Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Seramik fırını almak istiyorsanız...

Fırın satın almak, pek çok seramikçi için en önemli aşamalardan biridir. Büyük ihtimalle seramikçi olarak yapacağınız en büyük yatırımdır. Doğru seçim, özenli kullanım ve bakım ile uzun yıllar rahatlıkla kullanacağınız atölyenizdeki en önemli ekipmandır. Fırınınızı almadan önce dikkate almanız gereken birçok faktör bulunmaktadır. 

ELEKTRİKLİ FIRIN MI, GAZLI FIRIN MI?


Seçeceğiniz fırının gazlı mı yoksa elektrikli mi olacağını aslında yapmayı planladığınız ürünler belirler. Bazı malzemeler elektrikli fırında daha iyi sonuç verirken, diğerleri gazlı fırında istediğiniz etkiyi yaratır. Genel olarak, elektrikli fırınlarda daha parlak renkler elde edilebilirken, gazlı fırınlarda -redüktif atmosfer nedeniyle- daha çok toprak renkleri, pastel tonlar, rustik etkiler elde edilebilir.

Günümüzde hobi amaçlı ve küçük stüdyolarda kullanılan fırınların çoğu elektrikli fırındır. Bunun pek çok sebebi bulunmakla beraber birincil nedeni kullanım kolaylığıdır. 

FIRIN ELEKTRİK İHTİYACI


Fırınınızı yerleştirmek istediğiniz yerdeki mevcut elektrik imkanlarınız da fırın seçiminizi etkiler. Bu nedenle karar vermeden önce mevcut elektrik altyapısını bilmeniz gerekir. Eğer 3 faz (trifaze) elektrik gerektiren bir fırın almak istiyorsanız, öncelikle bunun için gerekli altyapıya sahip olup olmadığınızdan emin olmanız, yoksa bu altyapıyı kurdurmanız gerekir.  3 faz gerektiren bir fırını, 1 faz elektrik olan bir yere yerleştirirseniz fırın hiçbir zaman maksimum dereceye ulaşamaz. 

ÜSTTEN YÜKLEMELİ Mİ? ÖNDEN YÜKLEMELİ Mİ?


Karar vermeniz gereken bir konu da fırınınızın yükleme şeklidir. Üstten yüklemeli fırınlar yükleme sırasında sırtınıza fazla yük bindirir; boşaltma sırasında ise, ısı doğrudan yüzünüze geleceğinden tamamen soğumadan açılmamalıdır.

Önden yüklemeli fırınlarda ise, fırın içine eğilmeniz gerekmediğinden yükleme ve boşaltması çok daha kolaydır. Genel olarak daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bu nedenle okullar, büyük atölyeler gibi fazla kullanıcının olduğu yerler için, önden yüklemeli fırınlar üstten yüklemeli fırınlardan çok daha uygundur. Eğer fırınınızı çok sık yakacaksanız ya da çok yüksek derecelerde pişirim yapacaksanız önden yüklemeli fırınlar size daha uzun ve güvenilir bir hizmet vereceklerdir.

SICAKLIK


Ürünlerinizi yapmayı planladığınız çamurun tipi, fırın seçiminizi etkiler:
Yumuşak porselen ve stoneware çamurları için 1250°C,
Seramik ve çini çamurları için 1150°C,
cam füzyon, cam çökertme, emaye, boncuk tavlama için 950°C sıcaklıklar yeterli olmaktadır.
İhtiyacınız olandan biraz daha yüksek sıcaklığa çıkabilen bir fırın almanız doğru olacaktır. Isıtma elemanları yaşlandıkça daha az güç çekerler. Genel olarak fırının tasarım sıcaklığı arttıkça, ısıtma elemanlarının ömrü de uzar. 
Yüksek sıcaklığa çıkabilen fırının bir diğer avantajı da, düşük voltajda bile istediğiniz sıcaklığa çıkabilmesidir.

SICAKLIK KONTROL & PROGRAMLAMA CİHAZI SEÇİMİ


Sıcaklık kontrol ve programlama cihazı ya da kısaca ısı kontrol cihazını, fırınınızın beyni olarak düşünebilirsiniz. Kullanımının kolay olması, gereken ısı eğrisini programlamak için yeterli basamak ve bekleme seçenekleri ile program hafızası olması, fırının kontrollü bir şekilde belirlenen sıcaklığa ulaşması ve kontrollü bir şekilde soğuması bir ısı kontrol cihazında aramanız gereken önemli özelliklerdir. Voltaj düşüklüğü gibi durumlarda ısı kontrol cihazının fırın içi sıcaklığını takip etmesi ve gereken sıcaklığa ulaşmasını beklemesi, seramik fırınınızın programladığınız sıcaklığa ulaştığından emin olmanızı sağlayacaktır. Özellikle hata izleme hafızası ve aşırı ısınmaya karşı koruma olmasına dikkat etmelisiniz.

İhtiyacınıza bağlı olarak, tek bölgeden ya da çok bölgeden kontrol, baca otomasyonu, bilgisayar bağlantısı gibi özellikleri de düşünebilirsiniz.

BOYUT – HACİM


Fırının boyutuna karar verebilmek için aşağıdaki soruları yanıtlamanız gerekir. Fırının küçük ya da büyük olması, amacınıza bağlı olarak bazı avantajlar ve dezavantajlar sağlar. 

Ne büyüklükte ürünler yapmayı planlıyorsunuz? Takı, kupa, tabak, heykel vb.? Yaptığınız tekil ürünlerin ölçüsü belli bir genişlik, derinlik ya da yükseklik gerektiriyor mu? Ne miktarda ürün üretiyorsunuz?

En yüksek verimliliği alabilmek için fırın tamamen dolduktan sonra yakmak gerektiğinden fırını ne kadar sürede doldurabileceğinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bazı kullanıcılar sık pişirim yapmak isterken, diğerleri büyük fırında daha az sayıda pişirim yapmayı tercih ederler. 

Seçiminizi yaparken, fırının dış ölçülerini ve çevresinde bırakmanız gereken boşluğu da dikkate almalısınız. Fırınların çevresinde en az 50 cm boşluk bırakılması tavsiye edilir. Üzerinde havalandırma olsa bile, üstünde en az 120 cm ya da daha fazla mesafe olmasına dikkat etmelisiniz. Fırının doğru şekilde havalandırılması çok önemlidir.

Yukarıda bahsedilen noktaları dikkate alarak seçiminizi yaparken son kararınızı vermeden önce bir fırın üreticisi ya da satıcısına danışmanız faydalı olabilir.

SATIŞ SONRASI HİZMET


Satış sonrası hizmet, alacağınız seramik fırınının kendisi kadar önemlidir. Bu açıdan yalnızca seramik fırının markası değil; üretici ya da satıcısının, fırınla ilgili sorularınıza teknik destek, yedek parça ve gerektiğinde teknik servis hizmeti verebilmesi çok önemlidir. Üreticinin fırınınıza örneğin bir yıl, beş yıl ya da on yıl sonra satış sonrası servis sağladığından ve yedek parça temin edebileceğinden emin olmalısınız.

Diğer Blog Yazıları