loader
Seramik Fırınını Doğru Yüklemek

Seramik Fırınını Doğru Yüklemek

Seramik fırının doğru şekilde yüklenmesi başarılı bir pişirim için en önemli aşamalardan biridir. Seramik fırınınızı yüklemeden önce dikkat etmeniz gereken...

Seramik fırının doğru şekilde yüklenmesi başarılı bir pişirim için en önemli aşamalardan biridir. Yükleme öncesi yapacağınız basit bir planlama sizi bir dizi sıkıntıdan kurtarabilir. Seramik fırınınızı yüklemeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

Çok temel ve basit görünse de öncelikle yüklenecek tüm ürünlerin aynı sıcaklıkta ve aynı sıcaklık programıyla pişirilmesi gerektiğinden emin olmalısınız. Farklı sıcaklık eğrisi ile pişmesi gereken ürünleri bir arada yüklemek çok kötü sonuçlara yol açabilir. Örneğin düşük derece seramik çamuru, stoneware çamurunun pişme sıcaklığında tamamen eriyecektir. Genel olarak bisküvi ve sır pişirimini ayrı olarak yapmak, birlikte pişirilecek sırlar ve çamurların aynı sıcaklıkta ve aynı ısı eğrisinde pişirilmesi gerektiğinden emin olmak gerekir.

Seramik fırını yüklemeye başlamadan önce, tüm rafların temiz olduğundan ve çatlak olmadığından emin olmalısınız. Özellikle sır ve test pişirimleri için fırın raflarına plaka koruyucu sürmeniz önemlidir.
 
Fırın raflarının sallanmaması için, her bir fırın rafını 3 tane fırın ayağı üzerine oturtmalısınız. Fırın tabanı tam olarak dengeli, fırın rafları düz ve fırın ayakları aynı yükseklikte olmayabilir ve bu durumda 4 fırın ayağı koymanız titreme/sallanmalara sebep olabilir. Bu nedenle 3 ayak üzerine yerleştirmeniz tavsiye edilir.

Düşey yüklerin doğru şekilde taşınması fırın yüklemede çok önemlidir. Bütün fırın ayakları düşeyde aynı hizada olmalıdır. Bu dikey düzenleme fırın rafları üzerindeki gerilimi azaltacak;  her bir fırın rafının ağırlığının, fırın ayakları tarafından taşınmasını ve ağırlığın bir alt sıradaki fırın ayağına aktarılmasını sağlayacaktır.

BIRAKILACAK BOŞLUKLAR
Hangi tip fırını yüklüyor olursanız olun, ürünleri doğrudan fırın tabanına yerleştirmeniz doğru değildir. Özellikle sır pişiriminde fırın tabanına zarar verebilir ve hava akımını engelleyerek fırının doğru ısınmasına engel olabilirsiniz. 
İlk raf için, fırın tabanında ısıtıcı yoksa 2.5 cm yüksekliğinde ayak kullanabilirsiniz. Eğer fırın tabanında ısıtıcı elemanlar, havalandırma kapağı ya da brülör bulunuyorsa ilk rafı en az 5 cm yüksekliğe yerleştirmelisiniz.

Fırınınızı yüklerken ürünler ve fırının iç yüzeyleri arasında bırakılacak boşluklar çok önemlidir. Ürünleri fırın rafına yerleştirirken birbirlerine dokunmadıklarından emin olmalısınız. Fırın içine yerleştirdiğiniz herşey, fırın rafları, ayakları ve ürünleriniz fırın duvarlarından en az 2.5 cm; fırın kapısından 5 cm uzakta olmalıdır.

Doğru okuma yapabilmesi için ürünlerin ve fırın raflarının Termokupl’dan en az 5 cm uzak olduğuna dikkat edilmelidir.
Ürünlerle bir üst fırın rafı arasındaki ve en üst raftaki ürünler ile fırın tavanı arasındaki mesafenin de minimum tutulması doğru olur. Bu nedenle mümkün olduğu kadar aynı yükseklikteki ürünlerin aynı fırın rafına yerleştirilmesi gerekir.
Eğer çok çeşitli yükseklikte ürün yükleyecekseniz, uzun ürünleri ortaya, kısa olanları kenarlara yükleyerek, ısının ortadaki ürünlere eşit şekilde ulaşmasını sağlarsınız.

Başarılı bir yükleme, ürünlerin tüm fırın hacminde dengeli olarak yerleştirilmesiyle olur. Ürünlerin fırına sığmayacağından endişe edip ilk rafı aşırı yüklemek ya da yüklemeyi tamamlarken ürünleri sığdırabilmek için son rafı fazla yüklemek sık yapılan hatalardandır. Eğer büyük bir fırınınız varsa, önceden planlama yapmanız doğru olabilir.

BİSKÜVİ PİŞİRİMİ İÇİN YÜKLEME
Ürünlerin tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız. Bunun için yanağınıza değdirip test edebilirsiniz, eğer soğuk hissediyorsanız henüz tamamen kurumamıştır. Islak ürünler, içindeki su genleşeceği için fırında patlayabilirler. Eğer çok az nemli olduklarını düşünüyorsanız, ön kurutma yapıp sonra pişirime devam edebilirsiniz.
Bisküvi pişirimi sırasında ürünler üst üste ya da iç içe yerleştirilebilir. Ancak bunu yaparken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır:

  • Ağır ürünlerin hafif ürünler üzerine yerleştirilmemesine, hafif ürünler pişirilirken 3-4 taneden fazla üst üste konmamasına özen gösterilmelidir. 
  • Düz ürünler ve karolar üst üste pişirilebilir. 
  • Pişirim sırasında diğer ürün tarafından kapatılan alanlarda karbonlar tam olarak yanmayabilir, bu da sır pişirimi sırasında sır hatalarına yol açabilir.
  • Eğer ürünün genişlemesi için yeterli mesafe bırakmazsanız, bazı ürünler kırılabilir. Bu nedenle, örneğin iki kaseyi iç içe yerleştirecekseniz, aralarında yeterince boşluk olduğundan emin olmalısınız. Pişirim sürecinde ürünlerin küçüldüğünü unutmamalısınız.

Hem bisküvi hem de sır pişiriminde fırının iyi doldurulması önemlidir. İyi doldurulmuş bir fırının, seyrek yüklenmiş bir fırından daha verimli çalıştığı bilinse de üst üste fazla yükleme fırın içi ısı dağılımının dengesiz olmasına neden olabilir.

Kapaklı ürünlerde, çarpılmanın önüne geçmek için mutlaka ürünü kapağı ile birlikte pişirmelisiniz.
Büyük tabaklar gibi bazı ürünlerin, dengeli ısı için fırın rafının ortasına yerleştirilmesi önerilir. Bu çarpılma ihtimalini azaltacaktır.

SIR PİŞİRİMİ İÇİN YÜKLEME
Bisküvi pişiriminde ürünleri çok sık bir şekilde yüklemek mümkün olmasına karşın sır pişiriminde arayı biraz daha açmanızda fayda vardır. Seramik ürünler pişirim sırasında genleştiklerinden, sırlı pişirimde birbirine yapışabilirler. Bu nedenle ürünler arasında en az 1-1.5 cm mesafe bırakmalısınız.

Fırın raflarını koruyucu ile kapladığınızdan emin olmalısınız. Bu fırın raflarınızı, sır akmaları ya da damlamalarına karşı koruyacaktır. Plaka koruyucuyu fırın duvarlarına veya fırın rafının alt yüzeyine uygulamamalısınız. Pişirim sırasında kuruyup kopan parçalar, sır üzerine yapışıp ürününüzü bozabilirler.

Eğer yeni bir sır deniyorsanız, ürünün altına bir parça bisküvi pişirimi yapılmış seramik parça koyabilirsiniz. Böylece sır aksa bile, fırın raflarınıza değil, bu seramik parçaya akacaktır.

Sırlı yüzeyler birbirine, fırın yüzeylerine ve fırın raflarına değmemelidir. Bu nedenle ürünlerin fırın rafına değeceği kısımları iyice temizlediğinizden emin olmalısınız.

En uzun ürünlerin en üst rafa bırakılması tercih edilir, böylece çok uzun fırın ayakları kullanmak zorunda kalmazsınız.


Kaynakça:
https://bigceramicstore.com/pages/info-ceramics-tips-tip48_load_fire_kilns_part1
https://kilnarts.org/education/kilns-101/operating/loading/
https://www.thesprucecrafts.com/how-to-load-a-ceramics-kiln-2745872

Diğer Blog Yazıları