loader
Seramik Karo Yapımı

Seramik Karo Yapımı

Seramik karo mu yapmak istiyorsunuz ?

İster banyo ya da mutfağınız için el yapımı karolar, ister şömine çevresine bordür yapmak istiyor olun seramik karo yapımında çamur seçiminden, kurutma ve pişirime kadar dikkat etmeniz gereken pek çok nokta vardır.

HANGİ SERAMİK ÇAMURU?

Seramik karo yapımında genel kural, yüksek oranda şamot içeren, heykel ve raku için kullanılabilen çamurların kullanılmasıdır.

Dayanıklılık ve su geçirimsizlik için, sır pişirimi yaptığınız ısıda olgunlaşan bir çamur tercih etmelisiniz. Özellikle banyo ve dış mekanda kullanılacak karolar için bu çok önemlidir. Pişirim sonrası su emiciliği %3 ve daha az olmalıdır, aksi takdirde suyu emecek ve zamanla karoların çatlamasına neden olacaktır. 

Düşük derece, pürüzsüz seramik çamurları genel olarak karo yapımına uygun değildir. Sadece tam olarak sinterleşmediği için değil, yapım süreci de şamot içermediği için oldukça zorlayıcı olacaktır.

Ayrıca, çamurun biraz kuru olması tercih edilir. Çok fazla nemli çamurun kuruması daha zor olacak, eğilme / çarpılma problemleri yaratacaktır. Eğer çok nemliyse, bir süre yoğurarak suyunu atmasını sağlamak faydalı olacaktır.

KAROLARI ŞEKİLLENDİRME

Seramik karoları açtığınız plakları keserek yapabileceğiniz gibi, kalıp içinde de şekillendirebilirsiniz. Karoları ne amaçla kullanacağınız tekniğinizi belirlemenizde yardımcı olacaktır. Birbiriyle birebir aynı karolara ihtiyacınız varsa, kalıpla şekillendirmeyi tercih etmek ya da paslanmaz çelik bir karo kesici kullanmak gerekli olacaktır. Böylece aynı ölçüde, istediğiniz kadar karo yapabilirsiniz.

Eğer karoların aynı ölçüde olması gerekmiyorsa, çamuru plaka halinde açıp kesebilirsiniz. Yoğurup kare şekli verdiğiniz veya doğru ölçüde vakumlu blok çamuru aynı kalınlıkta peynir kesme teli ile kesebilirsiniz. Ahşaptan bir çerçeve yapıp çamuru içine doldurabilirsiniz. Çerçeve dışına taşan çamuru kesme teli ile kesip çamuru üstten bastırarak çerçeveden çıkarabilirsiniz. Bu işlem için çerçeve iç ölçüsünde bir ahşap kullanmanız ve çamurun biraz kurumasına izin vermeniz eğilme / çarpılma problemine engel olacaktır. 

Karoların yeterince kalın olduğundan emin olmalısınız. Eğer çok ince olurlarsa, çarpılma eğiliminde olurlar. Piyasadaki seri üretim karolar, özel bir kurutma sürecinden geçirildikleri için çok ince olarak üretilebilmektedir.

Karoların boyutlarına karar verirken kullanacağınız çamurun çekme oranını bilmeniz gerekir. Böylece karoları yaparken o oranda daha büyük kesebilirsiniz.

Plakaları ister elinizle, ister plaka açma makinesi ile istediğiniz kalınlıkta açtıktan sonra, hemen hareket ettirmemelisiniz. Eğer hareket ettirirseniz, çamurun hafızası onu kururken ya da pişerken eğilmesine, bükülmesine çarpılmasına neden olacaktır.  Bu nedenle, eğer plakanızı bir kumaşın üzerine açtıysanız, hemen kumaştan ayırmaya çalışmak yerine üzerine sert bir levha (mdf, alçıpan vb.) koyarak döndürerek levha üzerine almanız ve sonra kumaşı ayırmanız uygun olur ya da kurutma levhası üzerine basitçe kaydırarak alabilirsiniz.

Alternatif olarak, plakaları kurutma paneli üzerinde açabilir, hafifçe kuruduğunda üzerinden alabilirsiniz. Plakaları açtıktan sonra, diğer yüzünü çevirerek bu yüzü üzerinden tekrar geçmek eğilme / çarpılmayı azaltmaktadır. Bu aşamada karoları kesmek, bir gece kurumaya bırakmak ve deri sertliğine gelmesini beklemek doğru olacaktır.

Fonksiyonel karolar için istenirse karo arkasına oluklar açılabilir. Bu oluklar daha fazla yapışma yüzeyi sağlar ancak çarpılma/eğilme üzerinde etkileri yoktur. 

KURUTMA VE PİŞİRİM ZAMANI

Karo yapımında en zor ve en önemli aşama, düzgün şekilde kurutmaktır. Her iki yüzeyinin eşit şekilde kurutulması ya da iyice sarılması gerekir. Hava akımından uzak şekilde yavaşça kurutulmalıdırlar. En yaygın yöntem, iki alçıpan plaka arasında kurutmaktır. Bu sayede nemin çamurun her noktasından eşit şekilde uzaklaşması ve eşit hızda kuruması sağlanır. Ancak alçı tozu ve parçacıklarının çamura karışmasını önlemek için alçıpan plakaların kenarlarını iyice bantlamak gerekir.
Karoları kuruturken ilk bir –iki gün alçıpan plakalar ya da su kontrplağı arasına yerleştirip daha sonra tel raflara alabilirsiniz. Bisküvi pişirimi yapana dek burada iyice kurumalıdırlar. Karoların kenarları merkezinden daha çabuk kuruma eğilimindedirler. Bu çarpılmalara neden olur. Kurumaya başlamadan önce kenarları sır itici malzeme (wax resist) ile veya plastik ile kaplamak, kururken köşelere ağırlık koymakta diğer çözümlerdir.

Biskuvi pişirimi için karoları üstüste dizebilirsiniz ya da karo raflarına yerleştirebilirsiniz. Eğer sır pişirimi düşük derecede olacaksa, karo raflarında pişirim yapılabilir. Ancak yüksek derece pişirimde karolar sarkma yapabileceğinden, düz yüzeyde pişirilmeleri doğru olacaktır.


Diğer Blog Yazıları