loader
Sırlama Yöntemleri 2: Dökme, Püskürtme & Diğerleri

Sırlama Yöntemleri 2: Dökme, Püskürtme & Diğerleri

İlk sırlamaları yaparken, ustalaşmak biraz zor görünebilir. Ama sırlamanın en iyi tarafı, aralarından seçim yapabileceğiniz farklı tekniklerin olmasıdır, bu nedenle, zamanla en uygun olanı, sizin için en zevkli olanı mutlaka bulursunuz.

DÖKME
Dökme, herhangi bir kabın içini sırlamak, daldırma için çok büyük olan bir kabın dışını sırlamak veya başka bir sır üzerine dekorasyon uygulamak için kullanılabilir. Düzgün yapıldığında, dökme, daldırma ile aynı sonuçları verir ve benzer sır kıvamı gerektirir.

Bir kabın içini dökerek, dışını daldırarak veya dökerek sırlamayı planlıyorsanız her zaman önce içini sırlayın. Sırsız dış yüzeye dökülen herhangi bir sır kolayca süngerle silinebilir, halbuki dış yüzey zaten sırlanmışsa, bu efekti kabullenmeniz ya da tüm dış yüzeyi temizlemeniz gerekir. İçini sırlarken, ürünün boyutuna bağlı olarak bir miktar sırı içine dökün, tüm yüzeyleri kaplamak için kabı hızla döndürün ve fazlasını sır kabına geri dökün.

Form, dış yüzeyi bir sır kabına daldırmak için çok büyükse, sırın püskürtme veya dökme ile uygulayabilirsiniz. Bir parçayı dökerek sırlarken, elinizle ürünü destekleyebileceğiniz gibi, ürünlerin dışını ve daha büyük formları sırlarken, parçayı büyük bir kase veya leğen kenarına uzanan çubuklar üzerine ters çevirmek mümkündür. Uygun büyüklükte bir sır kabı ile kolayca dış yüzeyi veya istenen alanları kaplamak için sır dökebilirsiniz. En iyi etki için, tüm çalışmayı bir çömlekçi tornasına yerleştirebilirsiniz. Sırı tüm yüzeye düzgün ve sürekli bir süpürme hareketiyle dökerseniz, daldırılmış gibi bir kaplama elde edebilirsiniz.

PÜSKÜRTME
Püskürtme, bir parçayı sırlamanın en hızlı ikinci yoludur ve daldırma veya dökme ile sırlanamayan ürünler için idealdir. Birkaç parçayı arka arkaya hızlıca sırlamanın veya püskürtmeyle elde edilebilen özel etkileri oluşturmanın en etkili yoludur.
Sır parçacıklarını solumadığınızdan emin olmak için bir maske takmanız ve bir hava kompresörü ve bir püskürtme tabancasının yanı sıra egzoz fanı ile donatılmış bir sırlama kabini kullanmanız gerekir. 

Püskürtmenin, havaya karışan çok fazla sır israf etme olasılığı vardır. Ancak çok fazla püskürtme yapılırsa, fazla sır filtreden ve sırlama kabini içinden toplanabilir ve yeniden kullanılabilir.

Her zamanki gibi, genellikle ürünün öncelikle içi dökme yöntemiyle sırlanır ve püskürtme, birkaç eşit kat halinde yapılır. Her biri birincisi kurumadan uygulanmalıdır, yoksa sır üründen kalkabilir. Her kat, biraz pudralı görünmesi için hafifçe uygulanmalıdır.

Sırın doğru kalınlığını anlama ve bunu her yerde, özellikle ulaşılması zor alanlarda elde etmek zordur. Zamanla kalınlığı bir tırnakla kazıyıp hissederek ölçebilirsiniz.

Püskürtme tabancaları çok hassastır ve tıkanma eğilimindedirler. Bu nedenle püskürtme tabancanızın sır parçacıklarından tıkanmamasını sağlamak için, parçacıkların içinden geçmesine izin verecek kadar büyük bir nozüle sahip olduğundan ve sırınızın tabancaya koymadan önce elenmiş olduğundan emin olun. Püskürtme tabancasını kullanımdan hemen sonra durulayıp temiz su püskürterek temizleyin. Püskürtme tabancasında kalan sır, onu aşındıracak ve kullanılmaz hale getirecektir. Tüm uygun ekipmana sahipseniz, daldırma, dökme veya fırçalama yerine püskürtme son derece hızlı olabilir ve kolayca çok düzgün bir kaplama oluşturur. 

AIRBRUSH
Airbrush, kurşun kalem kadar ince bir spreyden geniş bir desene ayarlanabilen çok küçük bir püskürtme tabancasıdır. Bunlar sır uygulaması için kullanılmaz, ancak genellikle sır altı ve sır üstü ile dekoratif efektler için kullanılır.

SÜNGERLE UYGULAMA
Sırların süngerle uygulaması, çok ilginç yüzeyler oluşturabileceğiniz eski bir tekniktir. Farklı dokulardaki süngerler şekillendirmek için kesilebilir veya yırtılabilir ve sır veya oksitte tekrar eden bir sır üstü bezeme desenini damgalamak için çok uygundur.

Belirli bir sırdan kalın ve eşit bir kaplama istiyorsanız bu yöntem tavsiye edilmez, ancak kabarık kısımları yakalamak için pullara ve oymalara hafif bir kaplama uygulamak iyi olabilir. Farklı sünger türleri kullanmak farklı sonuçlar verecektir, bu nedenle deneyler bazı ilginç doku sonuçlarına yol açabilir. Sırlarınızı kirletmemek için, süngerinizi sırlar arasında temizlediğinizden emin olun.

SIR ÇEŞMESİ
Büyük parçaların içini sırlamak için bir sır çeşmesi faydalıdır. Ürün, zemindeki bir düğmeyle etkinleştirildiğinde, bir elektrikli pompanın yukarı doğru güçlü bir sır duşu sağladığı bir nozül üzerine yerleştirilir. Bu yöntem, fazla dağınıklığa neden olmadan, ürününüzün içini çok hızlı bir şekilde sırlamanıza olanak tanır. Bu yöntemle sırlama için fışkıran sırın üzerine ürünü baş aşağı tutabilirsiniz.

“ŞELALE” YÖNTEMİ
Karoların büyük üretimler için sırlanmasında "şelale" sistemi kullanılmaktadır. Bu, karoları üzerlerine dökülen ince bir sır şelalesinin altında taşıyan bir taşıma bandından oluşur. Uygulama kalınlığı, konveyör bandının hızı ve sır akış miktarı ile kontrol edilir. Fazla sır, tekrar şelaleye pompalanan bir tanka akar. Bu makinelerde genellikle karoların kenarlarındaki fazla sırları alan otomatik temizleyiciler bulunur.

KAYNAKÇA
https://ceramic.school/glazing-techniques/
https://vincepitelka.com/wp-content/uploads/2016/03/Applying-Glazes.pdf
Norsker, H. , Danisch, J. Glazes for the Self-Reliant Potter, 1993 http://www.nzdl.org/gsdlmod?e=d-00000-00---off-0hdl--00-0----0-10-0---0---0direct-10---4-------0-1l--11-en-50---20-about---00-0-1-00-0--4----0-0-11-10-0utfZz-8-00&cl=CL1.7&d=HASHb8171ab02a10e3ab23250b.10&gt=1 ‘

Diğer Blog Yazıları