loader
Alternatif Bir Seramik Şekillendirme Yöntemi: KURİNUKİ

Alternatif Bir Seramik Şekillendirme Yöntemi: KURİNUKİ

Kurinuki, istediğiniz ürünü bir seramik çamuru kütlesinden oyarak yapabileceğiniz Japon şekillendirme yöntemidir. Yavaş ve odaklanma gerektiren bir süreçtir.

Seramikçiler toprağı şekillendirmek için pek çok yöntem kullanırlar. Temel şekillendirme yöntemleri, çimdik yöntemi, sucuk yöntemi, plaka ile, çömlekçi tornasında ve dökümle şekillendirmedir. Bunların dışında kullanılabilecek diğer bir teknik de “kurinuki”dir.

Kurinuki kelime anlamı olarak “oyarak boşaltma” demektir. Bir parça seramik çamuru alır ve oyma aletleri ile ortasından oymaya başlarsınız. Çamuru sıkıştırmadan, yığmadan, tornada döndürmeden sadece oyarak sakladığı formu, içgüdülerinize güvenerek bulmaya çalışırsınız. Ortaya çıkan formun, seramikçiden çok çamur tarafından yaratıldığı söylenebilir ve çoğunlukla ortaya çıkan sonuç çok etkileyicidir.

Elinizdeki çamur parçası deri sertliğindeyse en iyi sonucu alırsınız. Yumuşak bir parça seramik çamuru ile başlayıp biraz şekillendirdikten sonra deri sertliğine gelmesini beklemek; duvarları inceltme ve bitirme aşamasını bu noktaya bırakmak da mümkündür.

Her şekillendirme yönteminin ihtiyaç duyduğu bir çamur sertliği ya da yumuşaklığı vardır. Kurinuki için, eğer çamur çok yumuşaksa, çalışmanızı ezmeden şekillendirmek imkansız olacaktır. Eğer çamur çok sert ise, oyma sırasında çatlamaya eğilimli olacak ve oyma aletleriniz çok kısa sürede keskinliğini yitirecektir.

KURİNUKİ TEKNİĞİ İLE BARDAK YAPIMI
Tercihen kurinuki tekniğiyle çalışmaya karar verdiğiniz günden bir gün önce çamurunuzu hazırlamalısınız. Bir bardak yapmak için yaklaşık 900 gr. çamura ihtiyacınız olur.

1. Kesme teli ile yapmayı planladığınız ürüne uygun büyüklükte iri bir parça çamuru kesin. Sonra yapmak istediğiniz formauygun olarak (kare, silindir vb.) elinizle kabaca şekillendirin.
2. Çamur kütlesinin içini boşaltarak başlayın.
3. Kabaca istediğiniz derinlik ve genişlikte boşalttıktan sonra, dışını şekillendirmeye başlayın.
4. Dışını şekillendirmek için yapı marketlerden alacağınız bir ıspatula kullanabilirsiniz. Ispatula keskin, temiz kesimler yapmanıza izin verir.
5. Dışını, vermek istediğiniz biçimde kabaca şekillendirin. Yaklaşık formu ortaya çıktıktan sonra, dekoratif kesimlere geçebilirsiniz.
6. Küçük kesimlerle doğal bir doku oluşturun.

7. Dışını şekillendirdikten sonra ayak yapımına geçebilirsiniz. Tersini çevirip daha küçük bir oyma aleti ile, istediğiniz büyüklük ve derinlikte ayağı yapmaya başlayın. 
8. Ayağı şekillendirdikten sonra etrafını düzeltin. 
9. Ayağı istediğiniz büyüklük, form ve derinlikte tamamlayın.
10. Dışına yine ıspatula ile son dekoratif kesimleri yapın.
11. Rahat, konforlu şekilde içebilmek için, ağzın etrafını inceltin.
12. Son olarak son rötuşları yapıp tamamlayın. 

Kurinuki yöntemi ile basit bardaklar, kaplar ve dikdörtgen kaseler, tepsiler yaparak başlayabilirsiniz.  Daha sonra kulplar, kapaklar yaparak çok daha çeşitli işler yapılabilir. Kurinuki ile yapılan küçük kaplar, taştan oyulup çıkarılmış gibi bir his verir. Düzgün olmayan ağzı ve oyulmuş ayakları ile hepsinin kendine özgü bir karakteri vardır.

Kurinuki, çamura daha yakın hissetmenizi, daha temel bir ilişki kurmanızı sağlayan çok zevkli bir tekniktir.

KAYNAKÇA
Yellin, Robert. “Clay forms waiting to be unearthed”, THE JAPAN TIMES, 2002
Kurinuki tekniğini gösteren videolar için Youtube’dan “BLANK EARTH Ceramics” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


Diğer Blog Yazıları