loader
Havada Kuruyan Çamur Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Havada Kuruyan Çamur Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Havada kuruyan çamur ya da seramik hamuru, fırında pişirim yapmadan kaliteli bir yüzey elde etmek isteyen herkes için çok yönlü bir modelleme malzemesidir.

Seramik çamurunun alternatifi gibi düşünmek yerine, kendi özelliklerini kullanırsanız en iyi sonucu verir. Havada kuruyan çamuru olduğu gibi takdir etmeyi seçerseniz, çok daha az hayal kırıklığı yaşar ve daha fazla yaratıcılık ve keşif yapabilirsiniz. Seramik uzun süredir devam eden bir geleneğe sahipken, havayla kuruyan modern çamurlar, heykeltıraşlar ve sanatçılar için benzersiz fırsatlar sunar.

Düşük derece seramik, stoneware ve porselen çamurlarının yani genel adıyla, seramik çamurlarının kullanılabilir hale gelmesi için belli bir sıcaklıkta pişirilmesi; polimer killerin ise sertleşmesi için ısıtılması gerekir. Havada kuruyan çamurlar ya da seramik hamurları ise hava ile kurur ve pişirim gerektirmezler. Normal oda sıcaklığında sertleşir; kuruduktan sonra çeşitli şekillerde boyanabilir ve dekore edilebilir. Piyasada pek çok farklı türleri vardır ve bunların kalitesi ve özellikleri büyük ölçüde değişir. Çoğu havada kuruyan çamur toksik değildir ve çalışmak için herhangi bir özel ekipman ya da alet gerektirmez.

SERBEST ŞEKİLLENDİRME İÇİN İDEALDİR
Havada kuruyan çamurla çalışırken, çimdik, sucuk yöntemi, plaka yöntemi ve heykel yapımı gibi bildiğiniz serbest şekillendirme tekniklerini uygulayabilir ve modelleme için kullanabilirsiniz. Heykeltıraşlardan, çocuklara kadar farklı eğitim ve yaş grubundan herkesin yaratıcılığının önünü açan havada kuruyan çamur heykel yapımından paketleme ya da yılbaşı ağacı süslemeleri gibi pek çok farklı alanda kullanılabilir.

Havada kuruyan çamurun bir avantajı, şekillendirme sırasında çeşitli destek ve dolgu malzemeleri kullanılabilmesidir. Ürün fırına girmediğinden, bunların yanması veya erimesi konusunda endişelenmenize gerek yoktur.  Destek ya da dolgu malzemesi kullanmanın birkaç nedeni vardır:
Daha az seramik hamuruna ihtiyacınız olur;
Daha hızlı kurur;
Daha güçlü olur;
Çatlakların oluşma olasılığı daha düşüktür.

Destek için genellikle bükülebilir ancak güçlü ve şeklini koruyan 1 mm çapında tel uygun olabilir. Strafor gibi dolgu malzemeleri ise, heykelin büyük kısımlarını şekillendirirken faydalı olacaktır. Geniş alanları doldurmak yerine dolgu maddelerinin üstüne çamur eklemek boşa gidecek çok fazla çamurdan tasarruf sağlar. 

Katmanlama, havada kuruyan çamurlarla çalışırken çok önemlidir. İnce katmanlar halinde şekillendirdiğinizde kili kontrol etmek, şekillendirmek ve yaymak çok daha kolaydır. Havada kuruyan çamur su bazlı olduğundan, heykel yaparken onu nemli tutmanız gerekir. Küçük bir kavanoz temiz su alın ve yeni bir katman eklerken gerekiyorsa çamuru, aletleri ya da parmaklarınızı ıslatın.

Havada kuruyan çamurlar genellikle kağıt içerir, bu yüzden bu kadar yumuşak ve hafif bir dokuya sahiptirler. Ancak tüm bu kağıt lifleri, kil kuruduktan sonra görünür hale gelebilir.  Havada kuruyan çamur suda çözünür olduğu için, ıslak bir fırçayla lifleri tekrar yüzeye yapıştırıp daha pürüzsüz bir görüntü elde edebilirsiniz. Yüzeyde herhangi bir fırça izi bırakmamak için yumuşak, düz bir fırçaya sahip olmak önemlidir.

Çok ince kısımları güçlendirmek için beyaz tutkalı suyla karıştırabilir ve bu karışımı şekillendirirken temiz su yerine kullanabilirsiniz. Yapıştırıcı kuruduğunda çamurun içindeki küçük kağıt liflerini güçlü bir şekilde bir arada tutar.
Havada kuruyan çamuru oyarak şekillendirebilir ve detaylandırabilirsiniz. Ancak oyma için kullandığınız aletlerin çok keskin olduğundan emin olmalısınız. Eğer körelmiş bir aletle oyuyorsanız, kağıt lifleri nedeniyle kil ufalanabilir. Yüzeyi biraz ıslatmak ve ardından bir iğne veya başka bir aletle oymak faydalı olur. Bunu yaparken heykelinizin tamamen kuru ve çamurun sadece üst katmanının ıslak olduğundan emin olun.

Havayla kuruyan çamur çok ince parçalarda kırılgan olabilir, heykel yaparken şekillendirdiğiniz bacaklar, parmaklar ve kulaklar gibi ince eklemeler kolayca kırılabilir. Küçük parçaların kırılmasını önlemek için destek parçaları kullanmak faydalı olacaktır. Tel, boru temizleyicileri veya dübeller gibi ek parçalar kullanmak, bu eklerin kolayca kırılmasını önleyebilir. Şekillendirirken, tıpkı seramik çamurları ile çalışırken yaptığınız gibi, parça eklemek için balçık kullanabilirsiniz. Çatlamayı önlemek için, balçık yaparken çamura çok fazla su eklemeyin. 

HAVA İLE KURUYAN ÇAMUR YEME-İÇME KAPLARINA UYGUN DEĞİLDİR
Havada kuruyan çamur ile seramik çamurları ile yaptığınız gibi yeme – içme için güvenli olan fonksiyonel kupalar, kaseler ve tabaklar yapamazsınız. Havada kuruyan çamur ile yapacağınız kupalar, kaseler ve tabaklar yalnızca dekoratif amaçlı olabilirler. Bu durum özellikle çocuklar için hayal kırıklığı yaratsa da, bu çamuru onlar için yaratıcı ve eğlenceli bir tasarım aracı olarak kullanabilirsiniz.

SERAMİK FIRININDA PİŞİRİM GEREKTİRMEZ
Özellikle çocuklarla seramik çalışırken fırını açıp çalışmalarının kırıldığını görmek, onlara çalışmalarının yok olduğunu söylemek çok büyük hayal kırıklığı yaratır. Havayla kuruyan çamurun en büyük avantajlarından biri, pişirime gerek duyulmamasıdır.

Seramik çamurları ile çalışırken kurutma ve pişirme sürecini dikkatlice planlamanız gerekir. Çocuklarla çalışırken seramik yapım sürecini, sınıf programıyla uyumlu hale getirmeye çalışmak çok zor olabilir. Havada kuruyan çamur, fırında pişirim sürecini tamamen atlayacağınızdan, bir projenin baştan sona tamamlanması için gereken süreyi azaltmanıza olanak tanır. Bununla birlikte, bitmiş ürünlerin tamamen kurumasına izin verilmelidir. Havada kuruyan çamurun tamamen kuruması bir hafta kadar sürebilir. Kesin süre, ürünün kalınlığına ve oda sıcaklığına bağlı olacaktır. Havada kuruyan çamur ile çalışırken çatlamayı önlemek için, ne kadar çabuk kuruyacağına dikkat etmeniz gerekir. Seramik çamurlarında olduğu gibi, yavaş kurutmak en iyi seçenektir. Üstüne plastik bir torba geçirin ve sabırlı olun.

ÖZEL BİR ALETE İHTİYACINIZ YOKTUR
Hava kurumalı kil ile çalışmak için herhangi bir özel alete ihtiyacınız yoktur. Çalışmak için çamuru merdane ile açıyorsanız, düz ve temiz bir çalışma yüzeyi faydalı olacaktır. Özel bir kesme tahtası, üzerinde çalışmak için kullanışlı bir yüzey olabilir.

RENKLERE SİZ KARAR VERİRSİNİZ
Parçalarınıza renk katmak söz konusu olduğunda, havada kuruyan çamurlar seramik çamurlarından çok daha kolaydır. Havayla kuruyan çamur seramik fırınında pişirilmediğinden herhangi bir sır kullanılmaz, dolayısıyla renk konusunda hiçbir sürprizle karşılaşılmaz.  Akrilik boyaların yanı sıra keçeli kalemler ve mürekkeplerle renklendirilebilir. Simli tutkal dahil diğer süslemeler eklenebilir. Bitmiş ürünün parlak görünmesi için bir vernikle kaplanabilir.

KARIŞIK TEKNİKLE ÇALIŞMAYI KEŞFEDİN
Her türlü seramik çamuru ile karışık teknik çalışmaları yapılabilir ancak havada kuruyan çamur ile bu çok daha kolaydır. Seramik çamurları ile çalışırken sonradan eklenecek tüy, tel veya çubuk gibi malzemelerin nereye ve nasıl ekleneceğinin planlanması, fırındaki küçülmelerin iyi hesaplanması gerekir. Ardından, eklemeleri tamamlamak için çalışmalarının tüm pişirim aşamalarından geçmesini beklemeniz gerekir. Karışık teknik parçalarını her zamankinden daha kolay hale getiren havada kuruyan çamur için bu tür kısıtlamalar yoktur, malzemeler dilediğiniz zaman eklenebilir.

KAYNAKÇA
https://www.thesprucecrafts.com/air-dry-clay-2905844
https://theartofeducation.edu/2019/02/25/the-pros-and-cons-of-working-with-air-dry-clay/
https://www.susiebenes.com/blogs/airdryclayart/the-5-key-differences-between-air-dry-clay-and-ceramic-clay
https://www.adelepo.com/blog/2018/10/30/how-to-work-with-air-dry-clay-to-get-the-best-results


Diğer Blog Yazıları