loader
Kırılmadan Taşımak: Bisküvi Pişirimi Yapılmamış Seramik Ürünler Nasıl Nakledilir?

Kırılmadan Taşımak: Bisküvi Pişirimi Yapılmamış Seramik Ürünler Nasıl Nakledilir?

Pek çok seramikçi özellikle yeni başladıkları dönemde kendi fırınları olmadan çalışırlar ve bir fırın satın alana kadar başka atölyelerde pişirim yapmaları, fırın kiralamaları gerekir.

Henüz bisküvi pişirimi yapılmamış ürünleri taşımak, bitmiş ürünleri taşımaktan çok daha zordur. Kuru ürünleri tek parça halinde diğer atölyeye ulaştırmak düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Kuru seramik ürünler son derece kırılgandır. Özellikle kulplar gibi ince detaylar kolayca kırılabilir. Bu nedenle bisküvi pişirimi yapılmamış seramik ürünleri taşımak çok stresli olabilir.

Ancak birkaç küçük noktaya dikkat ederek, çok daha az çalışmanızın zarar görmesini sağlayabilirsiniz.

1. Çamurlar nemli iken çok daha güçlüdür. Dolayısıyla hala deri sertliğindeyken çalışmalarınızı taşımak en iyisidir. Taşıma sırasında bir parçası kırılırsa, bu aşamada tamir etmek daha kolaydır ve deri sertliğindeyken kuru ürünlerden daha az kırılgan olacaktır. Ancak bazen pişirim yapacak olan atölye ürünlerinizi tamamen kuruduğunda teslim etmenizi isteyebilir. 
2. Kuru haldeki hiçbir ürünün birbirine dokunmasına izin vermeyin. Taşırken kırılma ya da yüzey dokularının bozulma olasılığı artacaktır. 
3. Kıpırdayacak yer kalmayacak şekilde kutuyu paketlediğinizden ama çok fazla sıkıştırmadığınızdan emin olun. Parçalar hareket ettiğinde kırılma olasılıkları daha yüksektir. Bunun için kağıt öğütücüden geçirilmiş ya da buruşturulmuş kağıt, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, baloncuklu naylon, kuru temizleme torbaları, manav poşetleri, yumuşak kumaş parçaları, süngerler, strafor parçaları, dolgu köpüğü, talaş ya da yumurta kutuları kullanabilirsiniz. Yumuşak bir malzemeden kutunun kenarı için koruyucular yapabilirsiniz.
4. Taşıma sırasında ürünlerinizin hareket etmelerini engellemek için balonlardan faydalanabilirsiniz. Hafifçe şişirilmiş balonlar harika destek malzemesi olurlar.
5. Ürünlerinizi taşımak için sığ bir kutu kullanın. Birkaç sıra yükleyerek taşımaya çalışmayın. Ürünleri kutuya her zaman tek bir kat halinde koyun. 
6. Ürünleri birbiri içine yerleştirmemeye çalışın. Eğer küçük bir alanda çok sayıda ürün taşımanız, dolayısıyla iç içe yüklemeniz gerekiyorsa, ağır olanların altta olduğundan ve her birinin dikkatlice desteklenmiş, sarılmış olduğundan emin olun.
7. Aynı boyutlardaki ürünleri bir arada paketlemeye çalışın. Örneğin bir kutuda tüm küçük ürünler, diğerinde tüm uzun ürünler olabilir.
8. Kulpları ve ince detayları nasıl yerleştirdiğinize dikkat edin. Bazı seramikçiler kulpları kutunun köşelerine doğru yönlendirmeyi, bazıları kupalarını yatırarak kulpların yukarıya bakmasını sağlamayı tercih eder. Kutunun altına destekleyici bir malzeme koyarak, kase, tabak, vb ürünlerin ağız kısmı aşağı gelecek şekilde baş aşağı taşıyabilirsiniz. Hangisini tercih ederseniz edin, her zaman kulp ve diğer ince detaylara ekstra özen gösterin.
9. Kutuyu arabaya yerleştirmeden önce hafifçe sallayın, herhangi bir hareket hissederseniz, paketlemenizi tekrar gözden geçirip gerekli noktaları destekleyin.
10. Yoldaki tümsek ve çukurlara dikkat ederek çok dikkatli ve yavaşça sürün.
11. Sürüş sırasında ön koltuklarda daha çok hareket olabilir. Bu nedenle kutunuzu arka koltuğa koyup emniyet kemeri takın ya da arabanın zeminine koyun, böylece aniden durursanız koltuktan düşmez.
12. Kutunun etrafına ve altına havlu ya da battaniye koymak, kutunun arabayla taşıma sırasında kaymasını engelleyebilir.

Ne kadar dikkatli olursanız olun, bisküvi pişirimi yapılmamış ürünleri taşırken hala kırılmalar olması normaldir. Çalışmalarınızın çok kıymetli olduğunu, çok emek ve zaman harcadığınızı, kırıldığını görmenin ne kadar üzücü olduğunu biliyoruz, ama sonunda onun sadece çamur olduğunu hatırlamak belki derin bir nefes alıp devam etmenize izin verir.

KAYNAKÇA:
https://mudflat.org/sites/default/files/how_to_safely_transport_greenware.pdf
https://thepotterywheel.com/transporting-greenware-pottery-safely/


Diğer Blog Yazıları