loader
Sır Örnekleri Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sır Örnekleri Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İster kendi sırlarınızı hazırlayın, ister hazır sırları kullanın, farklı sırları ve sır kombinasyonlarını kolay bir şekilde denemenize olanak sağlayan sır örnekleri, bir sırın belirli bir çamur üzerinde nasıl göründüğünü bilmenin en ideal yoludur.

Çoğu seramikçi, sırlarını test etmek için farklı sır örnekleri kullanır. Karolar, küçük kaseler veya farklı şekiller gibi. Hatalı olan ürünleri sırlarınızı denemek için kullanabilirsiniz ancak saklaması kolay olmayabilir. Bu yüzden, standart bir sır örneği setine sahip olmanın birçok faydası vardır. 
Sırlar hakkında gerçekten daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, test etme alışkanlığı edinmek çok önemlidir. Mümkün olduğunca her sır pişirimine en az bir sır örneği koymalısınız.

SIR ÖRNEĞİ NEDİR? 
Test karosu, test örneği, sır numunesi, test tableti de denilen "sır örneği", sırları, engobları, astarları, sır altlarını vb. denemek için kullanılan çamurdan yapılmış parçalardır. Sır örnekleri istediğiniz herhangi bir formda olabilir ve çeşitli tekniklerle yapılabilir. 

Nasıl yapıldıkları önemli değildir, önemli olan hızlı yapılmaları ve çok fazla çamur kullanmamalarıdır. Yeni bir sır tarifi veya mevcut sırların yeni bir kombinasyonunu denemek için idealdir. Bu şekilde birçok deney yapabilirsiniz ve fırında onlara ne olacağı konusunda endişe etmezsiniz. Sırlarınızı çok fazla zaman ayırdığınız ve üzerinde emek harcadığınız ürününüz üzerinde denemek çok üzücü sonuçlar verebilir. Ürünlerinizi mahvetme riskinden ziyade birkaç test örneğini feda etmek her zaman daha iyidir. Ne kadar çok test eder ve denerseniz, o kadar çok sır seçeneğine erişebilirsiniz.

SIR ÖRNEKLERİ NASIL HAZIRLANIR?
Sır örnekleri birçok farklı şekilde yapılabilir. Farklı tarzda her sır örneği farklı türde bilgiler sağlayacaktır.
Fırına yatay olarak yerleştirilmek üzere bir plakadan kesilerek oluşturulmuş karolar, ekstrüderde şekillendirilmiş "L" veya "T" profiller, ekstrüde borular vb. kullanabilirsiniz.
Bir ekstrüderiniz yoksa, çömlekçi tornasında dairesel bir form çekmek, dik duracak sır örnekleri yapmak için harika bir yoldur. 


Çömlekçi tornasında yaklaşık 6-7 cm yüksekliğinde tabanı olmayan geniş bir silindir çekin ve yüzeyine iki veya üç oluk yapın. Deri sertliğine geldiğinde, dilediğiniz genişlikte parçalar halinde dilimleyin. Her "dilim" kendi başına durur ve sırın farklı kalınlığını göstermek için farklı açılarda farklı şekillerde kolayca daldırılabilir yada fırçayla uygulanabilir. 
Alternatif olarak, ekstrüderde uzun bir tüp oluşturmak için içi boş bir kare veya altıgen form çekin. Bu, farklı yüzeyler denemek için 4 yüzey sağlar. Bir taraf doku için bir çatal veya tırtıklı bir aletle çizilir. Bir tarafa siyah sıraltı, diğerine kırmızı sır altı vb. uygulanır ve son yüzey düz bırakılır. Yaklaşık 8 cm uzunluğunda kesin ve delikleri delin.
Bir plakanın sunabileceğinden biraz daha fazla bilgiye ihtiyacınız olduğu zamanlar için örneğin çimdik yöntemiyle çok küçük kaplar yapabilirsiniz. 

Bazı yönlerden ürünlerinize benzeyen sır örnekleri yapmanız doğru olacaktır. Çalışmanız 3 boyutluysa, sırın nasıl hareket ettiğini görebilmeniz için sır örneklerinizin yeterli büyüklükte dikey yüzeye sahip olması önemlidir. Yatay bir şekilde pişirimi yapılan bir sır, dikey bir yüzeyde pişirildiğinde yerçekimi kuvvetlerinin etkisiyle çok farklı görünebilir. Yatay pişirim yaptığınızda doğru çalışıp çalışmayacağını göremeyebilirsiniz. Ürünleriniz yoğun dokulu ise dokulu sır örnekleri yapın. Pürüzsüz ürünler için, pürüzsüz sır örnekleri uygun olacaktır. 

Birkaç farklı çamur tipi ile çalışıyorsanız, hepsinden sır örnekleri yapmanız doğru olacaktır. Sırlar, farklı çamur tiplerinde çok farklı görünebilir ve davranabilir. Sır örneklerini yaptığınız çamur tipini net bir şekilde etiketlediğinizden emin olun. 
Sır örneklerinin farklı yüzeylerde sırın nasıl göründüğünü göstermesi önemli olsa da, örnekleri türe göre ayırt etmek de çok önemlidir. Farklı sır türlerini hızlı bir şekilde tanımlayabilmek için farklı şekiller kullanabilirsiniz. Örneğin, sır altı denemeleri için farklı bir şekil ve düşük derece ya da yüksek derece sırlarınız için alternatif bir şekil kullanmayı deneyin. Bunu yapmak, farklı çamur tipleri için uygun sırları kullanmanızı kolaylaştıracaktır. 

Sonunda onları asmak veya birbirine bağlamak isteyeceğinizi düşünüyorsanız, seçeneğiniz olması için içlerine bir delik açtığınızdan emin olun. 

SIR ÖRNEKLERİNE SIR NASIL UYGULANIR?
İster daldırma ile ister fırçayla uygulayın en iyisi üç katman uygulamaktır. İlk katman tüm alanı kaplar. İkinci katman ilk alanın 2/3'ünü kaplar. Üçüncü katman, öncekinin yarısını kapsar. En kalın olan kısım, akması ihtimaline karşı fırın rafından en uzakta tutulmalıdır. 

Sır örneğinin bir bölümüne sır altı uygulayabilir veya bir demir oksit ve kobalt oksit çizgisi çizebilirsiniz, böylece oksidin pişirim sırasında akıp akmadığını veya yerinde kalıp kalmadığını görebilirsiniz. Ürünleriniz üzerinde renkli engoblar veya sır altı boyaları kullanıyorsanız, bazı sır örneklerinizi de boyayın. Dekorların ve dekallerin üzerine uygulamak için şeffaf bir sır deniyorsanız, sır örneklerini bu şekilde yapın. Kısaca, sır örneğinizin size sırdan istediğiniz tüm bilgileri vereceğinden emin olun. 

SIR ÖRNEKLERİ NASIL ETİKETLENİR?
Sır örneklerinizi nasıl sergilemeyi seçerseniz seçin veya hangi pişirme sıcaklığında sır kullanırsanız kullanın, bunları doğru şekilde etiketlemek önemlidir. Bunu yapmanın en kolay yollarından biri, sır altı kalem kullanmaktır. Bisküvi pişiriminden sonra, sırın adını, kodunu vb arkasına yazmak için bir sır altı kalem kullanın. Hangi sır olduğunu, hangi çamur üzerinde olduğunu ve hatta belki pişirim sıcaklığını hatırlatan bir tür kelime veya kod koyun. Veya basitçe numaralandırın ve ayrıntıları bir defterde numarasına göre saklayın. Numaralandırma için ayarlanabilir numaratör kaşeleri kullanabilirsiniz.
 
SIR ÖRNEKLERİ NASIL SAKLANIR?
Duvara asın
Büyük bir ahşap üzerine çiviler çakıp bir pano oluşturun ve sır örneklerini üzerlerine asın. Uzun çiviler kullanırsanız, her birine birkaç örnek asabilirsiniz. Bunları renge, dokuya vb. göre sıralayabilirsiniz. 
Halkalar oluşturun
Büyük bir metal halkaya asmak, sır örneklerinizi sergilemenin mükemmel bir yoludur. Yerden tasarruf edecek ve gruplayabileceksiniz. Sır örneklerini renklerine, sır markasına veya sır türüne göre bağlayıcı halkalara asarak gruplamayı düşünebilirsiniz.
Magnet yapın
Sır örneklerinizin işlevsel bir amaca da hizmet etmesini istiyorsanız, onları magnet haline getirmeyi deneyin. Yapmanız gereken tek şey, sır örneğinin arkasına bir mıknatıs yapıştırmak ve bunları duvara monte ettiğiniz metal bir yüzey üzerinde sergilemektir. 
Sır şişelerine yapıştırın 
Sır örneklerinizi doğrudan sır şişesine yapıştırmaya karar verebilirsiniz. Bunu, şişenin ya da kabın kapağına veya gövdesine yapıştırarak yapabilirsiniz. Bu yaklaşımın bazı artıları ve eksileri bulunur. Avantajı, hangi test karosunun hangi sıra ait olduğunu arama yapmadan hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Ancak sır örneğini kapağa yapıştırmaya karar verirseniz, sık kullanım sonucu sır örneklerinin düşmediğinden ve kapakların karıştırılmadığından emin olmalısınız.
Son olarak, bir daha asla kullanmak istemeyeceklerinizi saklamak için büyük bir kutu alın. Asla sır örneklerini atmayın.

KAYNAKÇA:
https://suemcleodceramics.com/different-styles-of-test-tiles-you-can-make-for-glaze-testing/
https://bigceramicstore.com/pages/info-ceramics-tips-tip25_glaze_tests_test_tiles
https://theartofeducation.edu/2020/01/31/4-ways-to-present-clay-test-tiles/

Diğer Blog Yazıları