loader
Sırlama Yöntemleri 1: Fırça İle Uygulama & Daldırma

Sırlama Yöntemleri 1: Fırça İle Uygulama & Daldırma

Sırlamayı öğrenmesi biraz zaman alabilir ve sır uygulama yöntemi, ürünün türüne - küçük, büyük, heykel, karo, açık formlar, kapalı formlar vb.-, elde etmeye çalıştığınız etkiye, beceri ve sabır seviyenize uygun olarak seçilir.

FIRÇA İLE UYGULAMA
Sırlama yöntemlerinin en çok zaman alanı, fırça ile uygulamadır. Pürüzsüz bir kaplama elde etmek, dikkatli bir uygulamayı gerektirir. Daldırma ile ulaşılamayacak noktaları, köşeleri olan ya da hiçbir şekilde daldırma ile sırlanamayacak ürünler için çok önemlidir. Fırçayla üç ile dört kat olarak uygulanır ve bir sonrakini uygulamadan önce her katın kurumasına izin verilir.
Kullanıma hazır sıvı sırlar, yalnızca fırça ile uygulama için formüle edilmiştir. Bu sırların sadece fırça için olmasının sebebi, içeriğindeki özel bileşenler nedeni ile standart sırlara göre daha kıvamlı olmaları ve fırçayla uyguladığınızda toplanma yapmamalarıdır.

Öncelikle uygulama yöntemine uygun sır seçimi yapılmalıdır. Fırça ile uygulama, daldırma ve dökme yöntemi ile karşılaştırıldığında sır üzerinde daha fazla kontrol sağlar, bu nedenle sırlarıyla belirli bir görünüm veya desen elde etmek isteyenler için, fırça ile uygulamak ve bunun için fazladan zaman ayırmak mantıklıdır.

Sırların fırçayla uygulanmasındaki en büyük sorunlardan biri fırça izidir. Bunun olmasının ana nedeni, sır katmanlarının çok ince uygulanması ve fırçanızın üzerinde yeterince sır olmamasıdır. Genel olarak, sır uygulaması için kullanılan fırçaların, iyi bir taşıma kapasitesi sağlayan uzun, yumuşak doğal kıllara sahip olması gerekir. Bisküvisi yapılmış ürün, çok fazla su emer ve az taşıma kapasiteli bir fırça, fırça efektleri bırakacaktır. Fırça izlerini en aza indirmek için, fırçayı suya batırın, tüm suyu silkeleyin, fırçayı sıra batırıp sırla tamamen yükleyin ve sırı yavaş hareketlerle yüzeye eşit şekilde dağıtın. Fırçanız dolu olmalıdır, böylece fırça ürünün üzerinde kolayca hareket eder. Fırçanıza sır doldurduğunuzda, kılların hemen altındaki sap kısmı da yüklenebilir ve ürünlerinizin üzerine damlamaya başlayabilir. Damlamayı önlemek için zaman zaman o alanı silmek için bir sünger kullanın.

Fırçayla uygulama sırasında, sır ilk uygulandığında parlak ve ıslaktır, ardından ürün suyu emdiğinde matlaşır. Nemli bir katın üzerine çok erken sürerseniz, ikinci bir kat uygulamak yerine alttaki katmanı hareket ettirirsiniz. Başka bir kat uygulamadan önce sırın kuruduğundan emin olun. Riske girmeyin ve acele etmeyin. Ne kadar çok katman uygularsanız, başka bir kat uygulamadan önce o kadar uzun süre beklemeniz gerekir. Sır dokunduğunuzda soğuksa, hala ıslak demektir.  Özellikle fırça ile uygulamada, birkaç sır aşaması gerektiren karmaşık ürünler için, tamamen kuruması ve kuru bir yüzeyde çalışabilmek için iç kısımları bir gün önce sırlayın. Fırça ile uygulamada, fırça darbelerinizin yönünü her katta değiştirmeniz en iyisidir. Örneğin, ilk katınız yatay, ikinci çapraz ve üçüncü dikey olabilir. Hangi yönden başladığınız önemli değildir. Bu teknik, sır kalınlığını eşitler ve ürünlerinizdeki fırça izlerinden kurtulmanıza yardımcı olur.

DALDIRMA 
Daldırma, bir formu sırlamanın en hızlı ve en yaygın yöntemidir. Ancak sırın kıvamına ve deneyim seviyenize bağlı olarak, bir ürünü mahvetmenin en kolay yollarından biri olabilir.

Sırların daldırma için doğru kıvamda karıştırılması önemlidir. Sırınız çok kalınsa çatlamaya başlayacak ya da çok sulu ise ürünü tamamen kaplamayacaktır. Sırınızın çok kalın olduğunu fark ederseniz, uygun kıvama gelene kadar yavaşça az miktarda su eklemeyi deneyin. Sırınıza su katarken sürekli karıştırdığınızdan emin olun. Çok sulu hale getirmemek için her defasında çok az su eklemek çok önemlidir. Sır karışımını, tamamen karışana ve uygun kıvama gelene kadar sürekli karıştırmayı ve sonunda süzmeyi unutmayın. Sır, uygulama sırasında da sık sık karıştırılmalıdır.

Bir ürünün sırın içine daldırıldığı süreyi belirlemek kritik derecede önemlidir. Ürününüzü sır içinde çok uzun süre bırakmamaya dikkat edin. Genellikle hızlı bir daldırma ve hızlı, sıkı bir sallama yeterlidir ve minimum akma ve damlama ile eşit bir kaplama sağlar. Bazı sırlar, ürünün sır içinde birkaç saniye daha uzun süre tutulmasıyla elde edilebilen biraz daha kalın bir kaplama ile en iyi performansı gösterir. Ürününüzün sırın içinde kalması için önerilen süre üç ile beş saniyedir. Çok ince bir katman istiyorsanız bir veya iki saniye daha az ve daha kalın bir katman istiyorsanız iki veya üç saniye daha uzun tutabilirsiniz.

Daldırma için, sırınızı iyice karıştırdıktan sonra, ürünlerinizi sırın içine daldırmadan önce tüm küçük baloncuklardan kurtulmanız gerekir. Sırınızı yavaşça karıştırmak işe yarayacaktır. Küçük nesneler için, sır maşaları, daldırma için iyi bir çözümdür. Sivri uçlar ürünü sıkıca kavrar, ancak sır kaplamasında genellikle sır pişirimi sırasında kapanan çok küçük izler bırakır. Sırladığınız kabın kenarlarına dokunmadan daldırmaya dikkat edin. Ürününüzü sırın içine daldırmak için sır maşası kullanırken, ürününüzün en sağlam ve güvenli yerinden yakaladığınızdan emin olun. Çünkü sır maşasını sıkıca kavramanız gerekir ve bu sırada ürününüz çatlayabilir, hatta kırılabilir. 

Daldırma için, kabın ürününüzden daha uzun ve daha geniş olduğundan emin olmalısınız. Eşit uygulama için tam dolu bir kap gerektiğinden, büyük parçaların genellikle önce sırlanması gerekir. Kovaya kolayca daldırılamayacak kadar büyük tabaklar ve kaseler için, eğer yeterince büyük bir kap ve sır yoksa, ürünün bir kısmını daldırmak ve kuruduğunda kalanını daldırmak mümkündür. Ancak bazı sırlarda örtüşme çok açık olacaktır ve bu nedenle örtüşmeyi tasarımınızın bir parçası haline getirmeniz gerekebilir. Her katın oldukça ince olduğundan emin olursanız, bir ürünün tüm yüzeyini sorunsuz bir şekilde iki kez daldırabilirsiniz. Bunu yapmadan önce sırınızı tanımak önemlidir, çünkü her zaman renk değişimleri ve hafif akmalara neden olabilir. Sırları bu şekilde katmanlarken, her zaman birinci sır tamamen kuruduktan sonra ikinci kez daldırın.

KAYNAKÇA
https://ceramic.school/glazing-techniques/
https://vincepitelka.com/wp-content/uploads/2016/03/Applying-Glazes.pdf
Norsker, H. , Danisch, J. Glazes for the Self-Reliant Potter, 1993 http://www.nzdl.org/gsdlmod?e=d-00000-00---off-0hdl--00-0----0-10-0---0---0direct-10---4-------0-1l--11-en-50---20-about---00-0-1-00-0--4----0-0-11-10-0utfZz-8-00&cl=CL1.7&d=HASHb8171ab02a10e3ab23250b.10&gt=1 ‘
https://potterycrafters.com/glazing-pottery-27-glazing-tips-for-beginners/

Diğer Blog Yazıları