loader
Temel Seramik Şekillendirme Yöntemleri 1: Çimdik Yöntemi

Temel Seramik Şekillendirme Yöntemleri 1: Çimdik Yöntemi

Çimdik yöntemi, yeni başlayanların seramik çamuru ile tanışması için harika bir yoldur. Bu teknik ile ilgili en önemli nokta, elinizle malzeme arasında hiçbir alet olmaması, elinizin aslında harika bir alet olduğunu hatırlatmasıdır.

NEDEN ÇİMDİK YÖNTEMİ?
İnsanlar muhtemelen kazı yapabileceklerini öğrendikleri andan beri çimdik yöntemiyle çömlek yapıyorlar. Çin'de 17.000 yıl öncesine tarihlenen çimdik yöntemiyle yapılmış kaplar keşfedilmiş ve yeme içme kapları gibi çok temel bir gereksinimi karşılamak için kullanılan bu teknik, sonunda en temel şekillendirme yöntemlerinden biri olmuştur.

Çamuru şekillendirmeye alışmanın en iyi yolu gerçekten bu mu? Yeni başlayanların basit çömlekler yapmasını zorunlu kılmak, onları heykel gibi figürler yapmaktan uzaklaştırır mı? Yaratıcılığı engeller mi? Yeni başlayanların genellikle bu şekilde sorguladığı çimdik yöntemi aslında çok önemli bir beceridir. Çimdik yöntemi ile bir kap yapmak, sadece bir çömlek yapmakla ilgili değildir. Çimdikleme ile bir kap yapmak ayrıntılara büyük odaklanma ve dikkat gerektirir. Kişinin seramikte daha yaratıcı çalışma yollarını keşfetmesi için gereken temel becerileri sağlar. Çimdik yöntemi, çamurun kıvamını ve çamuru nasıl kontrol edeceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Çoğu eğitmen, malzemeye ve onun çalışma özelliklerine duyarlılık geliştirmek, seramik çamuru hakkında bir fikir vermek için çalışmaya çimdik yöntemi ile başlatır. Göreceli olarak basit bir tekniktir çünkü malzemeyi içgüdüsel bir şekilde ele alırsınız, ancak yine de mükemmelleştirmek pratik gerektirir.

Bu yöntemde en önemli unsur, bir formun içini ve dışını birlikte düşünmeyi öğrenmektir. Bir nesnenin içine verdiğiniz önem ve uyguladığınız eylem, dışarıdan gelen etkilerle eşit derecede önemlidir ve bu sadece bir seramik dersi değil, aynı zamanda bir hayat dersidir.

Çimdikleme aynı zamanda dokunsal hassasiyeti de öğretir. Bu süreç boyunca, çamur hakkında size bilgi vermesi için parmaklarınıza güvenmeyi öğrenirsiniz. Ayrıca, formun, duvarların ve döşemelerin kalınlığı hakkında kinetik bir farkındalık geliştirirsiniz. Bu dokunsal farkındalık, her alanda seramik becerilerinizi geliştirebilir. 

Yeni başlayanlar genellikle çok sert ve çok hızlı bir şekilde çimdiklerler. Bu durum formlarını çok geniş veya ince yapar ve formun çökmesine neden olur. Bu da çok sinir bozucu olabilir. Kontrollü çalışarak formu kontrol edebilirsiniz. Çamurun nasıl tepki vereceğini ve nereye hareket edeceğini düşünmeden, ayrım gözetmeksizin çimdiklerseniz kontrolü kaybedersiniz. Yeni başlayanların gözlerini kapatmaları ve gözleri parmaklarının ucundaymış gibi davranmaları iyi bir egzersizdir. Bu onları odaklanmaya, yavaşlamaya ve malzemeyi düşünmeye zorlar.


ÇİMDİK YÖNTEMİ İLE NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Çimdik yöntemi ile genellikle küçük kaplar yapılabilir, çoğu 15 cm’den daha küçük çaptadır, ancak daha büyük de olabilir. Çimdikleme ile kalın, büyük parçalar yapılabileceği gibi çok ince duvarlı parçalar da yapılabilir. 
Çimdik yöntemi, yalnızca kap formları için değildir. Çamurdan düdük ve borular çokça bu yöntemle yapılır. Heykel formları da mümkündür. En eğlenceli olanlardan biri, bu yöntemle küçük hayvan figürleri yapmaktır. Çimdik yönteminde ustalaştıktan sonra, tekniği iddialı formlar oluşturmak için kullanabilir veya birkaç tane oluşturup içi boş heykeller oluşturmak için bunları birleştirebilirsiniz. 

ÇİMDİK YÖNTEMİ İLE ÇALIŞMAK İÇİN PRATİK İPUÇLARI
1 Şamotlu çamurlar, nispeten daha güçlüdür ve çatlamadan şeklini iyi korurlar, bu nedenle ilk kez çimdik yöntemi kullanılacaksa iyi bir seçimdir. Deneyim kazandıkça ve çamurun nasıl davrandığını daha iyi anladıkça, daha ince parçacıklı daha yumuşak alternatiflere geçilebilir ve böylece daha ince ürünler yapılabilir.

2 Şamotlu çamurla çalışmak istemezseniz, aynı pişİrim sıcaklığında pürüzsüz bir çamurla karıştırmayı deneyin - gücünü koruyacak, ancak daha iyi bir yüzey kalitesine sahip olacaktır.

3 Çimdik yöntemi ile çalışanlar için en büyük sorunlardan biri tırnaklarıdır - çamurun üzerinde iz bırakarak engel olurlar ve bu genellikle çamur üzerinde çalışırken bir sorundur. Kısa tırnaklarla çalışmalısınız.

4 Sıcak eller çamuru çabucak kurutur, bu da çimdiklemede sorun olabilir çünkü çatlamaya neden olabilir - bir parça üzerinde çalışmaya ne kadar çok zaman ayırırsanız sorun daha da kötüleşir. Ellerin periyodik olarak soğuk su altında soğutulması ve olabildiğince hızlı çalışılmasıyla sorun basitçe çözülür.

5 Bu yöntemle küçük bir miktar çamur uzun sürede şekillendirilebilir ve bu teknik genellikle çok büyük miktarlar için uygun değildir - deneyim kazandıkça kullandığınız çamur miktarını artırabileceğinizi göreceksiniz. Avucunuzun içine rahatça oturacak bir miktarla başlayın ve bir şekli kopyalamak istiyorsanız, başlamadan önce çamurunuzu tartın ve bir sonraki ürün için bir kayıt tutun.

6  Çalışırken derin çatlaklar oluşursa, çok az miktarda balçık kullanarak hemen yapıştırabilirsiniz. Küçük esneme çatlakları ise, dokusal bir etki olarak bırakılabilir.

ADIM ADIM ÇİMDİK YÖNTEMİ:
1 Küçük bir miktar iyi yoğurulmuş çamuru, avucunuzun içine sığacak şekilde düzgün bir top haline getirin - aynı büyüklükte birkaç ürün yapmak istiyorsanız mutlaka tartın.

2 Diğer elinizin başparmağını, avucunuzda bir miktar baskı hissedene kadar çamurun ortasından aşağı doğru bastırın.

3 Önce topun altından şekli sıkıştırmak için parmaklarınızı ve başparmağınızı kullanın. Duvarı incelttikçe oluşan izleri eşitlemek için avucunuzun içindeki çamuru ritmik bir hareketle döndürerek küçük, yakın sıkıştırma hareketleriyle çalışın.

4 Ağzın çok hızlı açılmasını önlemeye yardımcı olması için başparmağınızı bükerek çalışın. Bu aşamada ürünün ağzını oldukça kalın ve mümkün olduğunca kapalı tutmak önemlidir. Bu, duvarın çok hızlı genişlemesini ve şekilsiz hale gelmesini önleyecek ve ayrıca ağzın yırtılmasını veya çatlamasını durduracaktır.

5 Ellerinizin konumunu, parmaklar içeride ve başparmağınız dışarıda olacak şekilde değiştirin ve duvarı aşamalar halinde yukarı ve dışarı doğru sıkıştırın. Tüm formu tek, eşit kalınlığa getirin, sonra yine biraz daha incelterek aynı şekilde çalışmaya devam edin.

6 Ürünün formundan memnun olduğunuzda, ağzı düzeltmeye başlayın - parmak ve başparmağınız arasında gerektiği kadar inceltmek için küçük, dengeli çimdiklerle çalışın.

7 Topak ve çıkıntıları gidermek için, iç yüzeyi küçük bir sistre yardımıyla kazıyın ve düzleştirin- çalışırken ürünü avucunuzun içinde tutun. Kredi kartından yapacağınız bir sistre bu iş için mükemmeldir çünkü gerekli olan tam boyutta kesilebilir.

8 Ürün çok sarkık görünüyorsa ve şeklini korumuyorsa, bir saç kurutma makinesi ile çamuru içten ve dıştan biraz kurutun.

9 Ürünü  ters olarak bir tahtaya yerleştirin, ardından duvarı tekrar düzleştirmek için dış yüzeyi metal bir sistreyle dikkatlice kazıyın ve tüm topak ve çıkıntıları giderin. Gerekirse düzeltmek için bunu kauçuk bir sistreyle tekrarlayabilirsiniz.

10 Ürünün şeklini düzeltmeniz gerekiyorsa, duvarları tahta bir spatula ile istenen şekle getirebilirsiniz.

11 Ürünün ağız kısmı çok önemlidir çünkü gözü formun geri kalanına yönlendirirler. Gördüğünüz ilk şey budur, bu nedenle formun geri kalanıyla dengelemek için iyi bitmiş olması çok önemlidir. Ağzın her durumda ince bir şekilde tasarlanması gerektiği anlamına gelmez, çünkü organik, rafine edilmemiş ağızlar birçok biçime uygundur, ancak ağzın ürünün işleviyle uyumlu olması önemlidir.

KAYNAKÇA
https://www.claycraft.co.uk/how-to/pinch-pots-for-beginners/
https://www.thesprucecrafts.com/pinch-pots-101-2745972
Lesser,  Casey “why we’re still making pinch pots” 2019 https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-making-pinch-pots

Diğer Blog Yazıları