Seramik Yapmak Hayalinizdeki İş mi?
Muhtemelen çamurla tanışan ve bu malzemeyle çalışmaktan çok keyif alan hemen herkes, er ya da geç bunu işe dönüştürmeyi, hayatını seramikten kazanmayı, bir seramik atölyesi açmayı hayal eder...
Amerikalı seramik sanatçısı Whitney Smith’in “this artist’s life” adlı blogunda kendi tecrübelerinden yola çıkarak bu konuda verdiği önerileri sizin için derledik.
BİR AKIL HOCASI EDİNİN.
Başarılı bir seramik sanatçısı / seramikçi bulun ve ondan rehberiniz, öğretmeniniz ve akıl hocanız olmasını isteyin. Mümkünse onlar için çalışın. Seramik atölyesi kurmak önemli bir yatırımdır ve bu işi yürütmek için ne gerektiğini, ne yapmak ve en önemlisi ne yapmamak gerektiğini ilk elden öğrenin.
Bir akıl hocasına sahip olmak, ormanın içinden geçen yolu görmenize yardımcı olur. Bir akıl hocası, doğru yerlere başvurma konusunda tavsiyeler verebilir, işinizle ilgili dürüst geribildirim verir ve alanınızdaki "doğru" insanlarla tanışmanıza yardımcı olur. Peki akıl hocası nasıl bulunur? Akıl hocanız, alanında ulaşmaya çalıştığınız başarı seviyesine ulaşmış biri olmalıdır. Çevrenize bakın ve onun kadar başarılı olmak istediğiniz seramikçileri bulun. Gerekiyorsa onun için ücretsiz çalışın. Bu süreçte, onun tüm başarısını özümseyerek küçük işini nasıl yürüttüğünü öğrenebilirsiniz. Temel olarak, bir akıl hocası istiyorsanız, dışarı çıkıp bir tane edinmelisiniz. Ve evet, oraya gitmek konfor sınırlarınızı aşmak anlamına gelir. Reddedilebilirsiniz, herkes başkalarına rehberlik etmekle ilgilenmez. İhtiyacınız olan yardımı size verebilecek doğru kişiyi bulmanız biraz zaman alabilir.
SIRF YAPABİLDİĞİNİZ İÇİN VASAT İŞ SATMAYIN.
İnternetten el yapımı seramik ürünü satan sitelere hızlı bir göz atmak, size sıradan seramikler yapan ve satan birçok insan olduğunu gösterecektir. O yığına ekleme yapmayın, ayırt edilmek için farklı olun. İşinizi acımasızca değerlendirin. İşinizi acımasızca değerlendirmek için fikirlerine güvendiğiniz diğer kişileri bulun. Kendinizi pazara sunmadan önce kim olduğunuzu gösteren özel bir şey yapın ve bu yeteneği geliştirin.
Ancak satmaya başlamadan önce çalışmanızın mükemmel olmasını beklemeyin. Sanatınızı bir işe dönüştürmek istiyorsanız, seramik ürünlerinizi piyasaya sürmek için uygun zamanın ne olduğunu düşünmek önemlidir. Yaptığınız ürünler hakkında dış dünya fikrini söylemeden önce, onları gelişmek için alana ihtiyacınız olur. Çalışmalarınız hala kendisine özgü sesi bulma sürecindeyse, onu tüketime çevirmek kişisel sanat yolculuğunuzu kesintiye uğratabilir. Aynı zamanda, insanların geri bildirimi daha iyi ve daha sofistike işler yapmak için inanılmaz bir teşvik olabilir. Amacınız işinizi satmaksa, satışa başlamak için çok uzun süre beklemek ya da satın alacak kişilerden değil, annenizden geribildirim almak doğru olmayacaktır. Korkunuzun kendinizi bu öğrenme deneyiminden mahrum bırakmasına izin vermeyin.
Çalışmanızın "yeterince iyi" olması için sihirli bir formül yoktur ve çoğu sanatçının kariyerlerinin büyük bir kısmında gelişmeye devam edeceği doğrudur. Ama satışa başlamadan önce çalışmalarınızın başlangıç seviyesinden, aydan aya belirgin şekilde daha iyi olduğu o hızlı büyüme ve gelişme aşamasından çıkması gerekir.
Eserlerinizi satabilmek, çabalarınızın para olarak meyve verebileceğinin kesinlikle bir kanıtıdır, ancak sizi dünden daha iyi bir sanatçı yapmaz, eserinizi satmamak sizi daha az sanatçı yapmaz. İşinizi satıp satmayacağınız ve ne zaman satacağınız kişisel bir karardır, kendinizden başka hiç kimse size ne zaman hazır olduğunuzu söyleyemez.
BUNUN İŞİNİZ OLACAĞINI UNUTMAYIN.
Yaşamak için seramik yaptığınızda, para için kendinizin bir parçasını feda ettiğinizi anlayın. Her sanatçı bununla mücadele eder ve toplumumuzda hayatta kalmak isteyen herkes bunu yapmak zorundadır, bu yüzden kendinizi “ben sanatçıyım, böyle olmaz” diye kandırmayın. Seramik satıyorsanız, seramik sizin işinizdir. Belki hayalinizdeki iş, ama yine de bir iş. Yıllarca tükenmişlik ve stresle baş etmek zorunda kalacaksınız. Hayatınızı dengelemeye yardımcı olacak alanlara ihtiyacınız olacağını kabul edin, bunları bulun ve hayatınıza oturtun.
SERAMİKÇİLERLE DOST OLUN.
Diğer seramik sanatçılarından/seramikçilerden ve yaratıcılık gerektiren işlerle uğraşanlarla dost olun. Onlardan kendiniz için bir destek ağı oluşturun, böylece birlikte mücadele edip öğrenebilirsiniz, birbirinize öğüt verebilir, birbirinizin omuzlarında ağlayabilir ve birbirinizi eleştirip tavsiye verebilirsiniz. Anneniz, en iyi arkadaşınız ve diğer kişiler sizin için bunların hepsini yapamaz.
Seramikçi olmak, sizi başka bir seramikçiyle tanıştığınızda anında bağlantı kurduğunuz bir topluluğun içine koyar, çünkü bir ürünü yaratırken yaşadığı tüm gönül acısını ve zorluğu; neşeyi ve başarıyı anlarsınız. Yaratımın her aşamasında pek çok şey ters gidebilir. Sanırım bu muhtemelen anne-baba olmak, anne-babaların birbirlerini, anne-baba olmayanların anlayamayacağı şekilde anlaması gibi bir şeydir.
ASLA “BEN SANATÇIYIM, İŞ İNSANI DEĞİL” DEMEYİN.
Başarılı olmak istiyorsanız, ikisi de olmalısınız. Sayılarla aranız iyi olsun. Muhasebeyi öğrenin. Sanatta uzmanlaşmış küçük işletmelerin bloglarını okuyun. Kendinizi tanıtmak için çaba harcayın. Sosyal medyayı nasıl kullanacağınızı öğrenin ve orada bulunan tüm çevrimiçi araçlardan en iyi şekilde yararlanın.
Sanatçı olmak, meraklı ve aynı zamanda yetenekli olmak demektir. Kendinizi bir sanatçı olarak desteklemek istiyorsanız, bunu nasıl yapacağınız konusunda da meraklı olmalısınız. Soru şudur: "Kendimi geçindirmek için yeterli parayı nasıl kazanırım?" Muhasebe öğrenerek, bütçenizi dengeleyerek, harcamalarınızı ve satışlarınızı takip ederek ve banka bakiyenize dikkat ederek cevaplayın.
MÜŞTERİLERİNİZİ SEVİN.
1- İnsanlar sizden mantıksız şeyler isteyecekler: İndirimler, daha büyük boy, daha hızlı geri dönüş, tek parça üzerinde bir araya getirilen çılgın sır renkleri, yapmak istemediğiniz parçalar için saçma fikirler. Genelde yapmadığınız bir şeyi sizden istediklerinde onlardan rahatsız olarak zamanınızı boşa harcamayın. "Mantıksız" isteklere “tam olarak istediklerini veremeyebilirim, ancak onlara nasıl karşı teklif verebilirim” diye düşünerek yaklaşabilirsiniz. Her zaman mümkün olan en olumlu şekilde cevaplayın ve asla şu kelimeleri kullanmayın: "yapamam", "asla", "yapmayacağım", "hayır" veya "deli misiniz!"
2- Memnun olmayan müşterileri kişisel olarak almayın: Yaptığınız işte ne kadar iyi olursanız olun, bazı insanlar sizden aldıklarından memnun olmayacaktır. Müşteri şikayeti aldığınızda, nasıl hissettiklerini veya doğru mu yanlış mı olduklarını asla tartışmayın.
3- Eğitmekten korkmayın: bir müşterinin beklentilerinin, gerçekte sunabileceklerinizi aştığı için şikayet ettiği zamanlar da vardır. Müşterilerinizin çoğu ilk kez el yapımı seramik satın alıyor olabilir ve fabrika yapımı ürünlerin "mükemmelliğine" alışkın olabilirler. Bir müşterinin ürünün neden öyle göründüğüne dair önemli bilgilerden yoksun olduğunu düşünürseniz, neşeyle ve yargılamadan onları süreç hakkında eğitmek için zaman ayırın.
4- Asla mazeret üretmeyin: İnsanların mazeretlerini dinlemekten daha sıkıcı bir şey yoktur. Bir özürle ve gerekirse, gelecekte hatalardan nasıl kaçınacağınızın kısa bir özetini vererek, hatanızın sorumluluğunu alın. Müşterilerinizden bağışlama ve saygı kazanmanın yolu budur.
5- Yalan söylemek çocukça bir şeydir, asla bir şeyler uydurmayın, böylece müşteriniz size öfkelenmesin. Seramik işinde, ters gidebilecek binlerce şey var, bazıları kontrolünüz dışındadır. Ayrıca hata da yapabilirsiniz. Seramik yapmak, kalp nakli yapmak gibi değildir. Bu konuda yalan söylemek, dürüstlüğünüzü kaybettiğinize değmez.
6- Minnettarlık eksikliği ilişkileri mahveder: Müşterinize her zaman "teşekkür edin”. Her müşteri değerlidir, dünyadaki birçok kişi yapmak zorunda olduklarını yaparken, sizin istediğiniz işi yapmanızı sağlayan ilişkilerin bir parçasıdırlar.
7- Eğer bir müşteri gerçekten zorsa, kendinize düşünmek için zaman verin ve onlara asla acele cevap vermeyin.
Mükemmel bir müşteri hizmeti vermek, sadece müşterinize hizmet etmekle ilgili değildir, aynı zamanda sevgiyi yaymak, insanları mutlu etmek, hayatlarını daha iyi ve daha kolay hale getirmek, böylece hayatınızı daha iyi ve daha kolay hale getirmekle ilgilidir.
“El yapımı seramik ürünleriniz için fiyat belirlemek” başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
KAYNAKÇA:
Whitney Smith’in “this artist's life: in and out of the ceramic studio” blog yazılarından derlenmiştir.
http://whitneys-pottery.blogspot.com/2010/01/so-you-want-to-start-pottery-business.html
http://whitneys-pottery.blogspot.com/2010/03/taking-leap-when-to-start-selling-your.html
http://whitneys-pottery.blogspot.com/2010/02/business-end.html
http://whitneys-pottery.blogspot.com/2010/10/love-your-customer-even-when-you-dont.html