loader
Hazır Toz Seramik Sırları Nasıl Hazırlanır?

Hazır Toz Seramik Sırları Nasıl Hazırlanır?

Hazır toz seramik sırlarının hazırlanması nispeten basit bir süreçtir.

Aşağıda daha ayrıntılı olarak anlatılmış olan ana adımları şunlardır: Suyu ölçmek, toz sırı suyla karıştırmak, elekten geçirmek, viskoziteyi veya yoğunluğu ayarlamak ve uygulamadan önce sırın bir süre oturmasına izin vermek. Burada anlatılan temel yöntemlerden biridir, ancak kendi yönteminizle denemekten veya adımların sırasını değiştirmekten çekinmeyin. 
Hazır toz sırları seçtiğiniz üreticinin sır örnekleri kendi koşulları altında, rehber olarak üretilmiştir. Bununla birlikte, kullanılan malzemelerin çoğu organik olduğundan ve seramik üretim sürecinde çeşitli değişkenler bulunduğundan, alacağınız sonuçta farklılıklar olması muhtemeldir. Sırın uygulama şekli, çamurun cinsi, pişirim atmosferi vb. büyük ölçüde değişebileceğinden sizin ihtiyaçlarınıza uygunluğundan emin olmak için sırları kullanmadan önce mutlaka test etmeniz gerekir.
TEMEL SAĞLIK VE GÜVENLİK KURALLARI
Sırlar toz halindeyken çok tehlikelidir çünkü meydana getirdikleri toz çok kolay solunabilir. Bazı sırlar ayrıca toksik kimyasallar içerir. Her zaman iyi bir maske takın ve toz sırları dışarıda ya da iyi havalandırılan bir alanda karıştırın. Toz sırlarla çalışırken kauçuk veya lateks eldiven kullanılması da önerilmektedir. Sır ile çalışırken parmaklarınızı gözlerinizin, burnunuzun veya ağzınızın yakınına yaklaştırmayın. Sırın gözlerinize girmemesini sağlamak için koruyucu gözlük de kullanabilirsiniz. Toz sırı karıştırdığınız ortamda yiyip içmeyin.
TOZ SIR HAZIRLAMA ADIMLARI 
Suyu ölçün

Suyu, elde etmeyi planladığınız sır hacminizden en az % 25 daha fazla hacme sahip temiz bir kapta ölçün. 
Hazır toz sır satın aldıysanız, üreticisi size ne kadar su kullanacağınızı söyleyecektir. Eğer elinizde böyle bir bilgi yoksa, sırların çoğunun yaklaşık % 50 su olduğu kabul edilir, bu nedenle her 1000 g toz için 1000 mL su ekleyebilirsiniz.
Sır yeterince kalın olmazsa, daha sonra daha fazla su eklemek daha kolaydır, bu nedenle gerekli toplam suyun % 90'ıyla başlamanız önerilir. Her sır farklıdır, bu nedenle su miktarı da muhtemelen farklı olacaktır. 
Suya toz sırı ekleyin
Bunu yapmak için birkaç yol bulunur. Toz sırı suya eklemek yerine, suya toz sırı eklemek idealdir ancak doğru kıvamı elde edene kadar toz sıra her seferinde azar azar su eklemeyi de tercih edebilirsiniz. Toz sırı karıştırmadan suya dökebilir ve ardından tüm toz ıslandığında karıştırabilirsiniz ya da suyu karıştırırken, toz sırı kademeli olarak ekleyebilirsiniz.
Hazır toz sır paketinin tamamını kullanmıyorsanız, suyla karıştırmak için sırın bir kısmını kullanmadan önce iyice karıştırıldığından emin olun. Sır bileşenlerinin bir kısmı taşıma sırasında kabın dibine yerleşebilir. 
Toz sırı ve suyu karıştırın 
Sırın bisküvi ürünlerine uygulanırken karşılaşabileceğiniz problemleri önlemek için sırın gerçekten iyi karıştırılması gerekir. Hazırlayacağınız sırın miktarına bağlı olarak, sırı bir çubuk, fırça, çırpma teli vb. bir şeyle karıştırmaya başlayabilirsiniz veya sırları karıştırmak için bir matkaba sadece basit bir karıştırıcı uç takabilirsiniz. Daha küçük miktarları karıştırmak için bir el blenderi da kullanabilirsiniz. Ancak sırları karıştırdıktan sonra asla mutfakta tekrar kullanmayın.
Hazırladığınız sırı elekten geçirin
Hazırladığınız sırın içinde büyük olasılıkla suyla tamamen karışmamış küçük sır topakları olacaktır. Sırın bir elekten geçirilmesi bu topakları ortadan kaldıracaktır. Sırı en az bir, hatta iki-üç kez eleyin. Sır içinde topak kalmadığından emin olun. Elek ölçüleri “mesh” ile tanımlanır. Mesh ölçüsü 1 inç = 25.4 mm uzunluğunun eşit aralıklara bölünmesiyle elde edilmektedir. Bu nedenle sayı ne kadar yüksekse, elek o kadar ince olur. 80 ya da 100 mesh bir elek en yaygın şekilde kullanılmaktadır. Hazırladığınız sırı bir sistre, fırça, spatula veya lastik bir eldiven ile elek içinden geçirebilirsiniz. Bazı efektli sırları süzdükten sonra, elekte kalanları yine sırın içine karıştırdığınızdan emin olmalısınız. Çünkü o sırın karakteristik efektlerini oluşturan maddeler elekte kalabilir.
Yoğunluğu ve viskoziteyi kontrol edin
Sırın doğru yoğunlukta ve kalınlıkta olması gerekir, çünkü sır çok kalın veya ince olursa, ürüne uygulama veya pişirim sırasında sorunlara neden olabilir. Pek çok seramikçi, sırların doğru kalınlığını krema veya süt olarak tarif eder.
Eğer varsa bir bomemetre (Baumé hydrometer) ile sırınızın yoğunluğunu kontrol edebilirsiniz. Ancak her sır farklıdır ve farklı bir yoğunluk gerektirebilir.  Bomemetreniz yoksa, sırın belirli bir hacmini tartın. Sonra bu sayıyı aynı miktarda suyun ağırlığına bölerek özgül ağırlığını bulun. Sonuçta özgül ağırlık, sıvının ağırlığının aynı hacimdeki suyun ağırlığına bölünmesiyle elde edilir.  Sırınızın doğru kıvamda olup olmadığını görmek için mafsal testini de kullanabilirsiniz. Sırın içine temiz, kuru bir parmağınızı batırın, sır parmağınızı örtmeli, ancak ekleminizdeki çizgileri görebilmelisiniz.  Sırı bisküvi pişirimi yapılmış bir ürüne uygulayıp ve ardından tırnağınızla çizerek sırın uygun kalınlıkta olduğunu doğrulayabilirsiniz. 
Sırınızı test edip doğru yoğunluğu bulduktan sonra, belirli bir miktarda sırı tartabilir ve bir sonraki partinin aynı hacimde aynı ağırlığa sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Bu, daha tutarlı sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Kullanmaya karar verdiğiniz uygulama tekniği de, sırınızın yoğunluğuna karar vermenize de yardımcı olabilir.
Yoğunluğu veya viskoziteyi ayarlayın 
Sır çok kalın / yoğunsa, uygun yoğunluk / viskoziteyi elde edene kadar her seferinde azar azar su eklemeniz gerekir. Yoğunluğu değiştirmek düşündüğünüzden daha az su gerektirir. Sır çok ince ise, sırın gece boyunca oturmasına izin verebilir ve ardından tepeye yükselen berrak suyun bir kısmını kepçe veya sıyırarak çıkarabilir veya varsa biraz daha toz sır ekleyebilirsiniz. 
24 saat bekleyin 
Sırınızı karıştırdıktan sonra kullanmadan önce bir süre bekletmelisiniz. Bu, toz sırdaki tüm parçacıkların uygun miktarda su emmesine izin verir. Sırın bir gecede çok fazla kalınlaşmadığından emin olmak için viskozite ve / veya yoğunluk üzerinde son bir kontrol yapabilirsiniz. 
Karıştırın ve uygulayın 
Uygulama işlemine başlamadan önce ve uygulama sırasında çökelmeyi önlemek için sırları sık sık karıştırın. Bazı sırların hızlı bir şekilde yerleşebilen ağır parçacıkları vardır.  Bazı bisküvi ürünler çok su emebileceği için, sırlama sırasında hazırladığınız sırı kontrol etmeli, gerekiyorsa su eklemelisiniz. 
Sırları hava geçirmez bir kapta saklayın ve her zaman sırın ürün kodu, adı ve pişirme sıcaklığı ile etiketlendiğinden emin olun. Ayrıca, sırları bir dahaki sefere karıştırdığınızda tutarlı sonuçlar alabilmeniz için, test ettikten sonra sır yoğunluğunu veya kalınlığını not edin.
Hazır toz sırlar daldırılarak, dökülerek veya püskürtülerek uygulama için formüle edildiklerinden genellikle fırça ile uygulamaya uygun değillerdir. Toz sırları fırçayla uygulamak için, CMC ya da sır bağlayıcı medyum eklenebilir. Bunlar bağlayıcı görevi görür ve sırın düzgün olarak uygulanmasına izin verir. Sır bağlayıcı medyum için eklenmesi gereken miktarı üreticisi verecektir.
KAYNAKÇA
https://www.potterymakinginfo.com/news/mixing-pottery-glazes/
https://www.northcotepotterysupplies.com.au/wp-content/uploads/41-Powdered-Glazes-2020.pdf

Diğer Blog Yazıları